Vondra rozesmál baviče Novotného. Češi naposled bojovali na Bílé hoře

02.09.2011 20:36

Tak to je šok. Ministr obrany Alexandr Vondra opět připravuje povinné odvody branců. Je to asi největší zásah do občanských svobod, jaký jsme za poslední léta zažili. Povinná vojenská služba byla zrušena před šesti lety. Doufejme, že se nedožijeme doby, kdy naše děti budou muset opět slibovat věrnost vlasti. Velkou podporu svého nápadu Vondra nezískal.

Vondra rozesmál baviče Novotného. Češi naposled bojovali na Bílé hoře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

Ministerstvo obrany zvažuje, že navrhne změnu zákonů a po sedmileté přestávce odvody obnoví. Aby zjistilo, které odborníky může v případě ohrožení státu  povolat k obraně či na pomoc lidem. A aby toho nebylo dost, k odvodu budou muset i dívky. Takovou praxi má v civilizovaném světě jedině Izrael, kde se to však z určitých důvodů dá pochopit.

To je nesmysl

Plán se s velkým ohlasem nesetkal, spíš s výsměchem. „Mě se z vojny podařilo dostat velice záhy kvůli plochým nohám. Jinak nechápu s kým by chtěl ministr Vondra bojovat, snad s Rakušany. Pokud vím, tak Češi naposledy sedlali na Bílé hoře, od té doby ne, i když k tomu důvod byl. Takže to považuji za nesmysl," řekl pro ParlamentníListy.cz populární bavič Petr Novotný.

Návrh se nesetkal s nijakou podporou ani u politiků, ani těch, kteří mají ve znaku stejného ptáka jako Vondra. „Naprostý nesmysl, více se k tomu nemá cenu vyjadřovat," uvedl poslanec ODS Petr Bendl.

„Je to hloupý a nesmyslný návrh. Máme profesionální armádu s ročním rozpočtem kolem 40 miliard korun, to je snad dost peněz , aby nepotřebovala odvedence," myslí si předseda ČSSD  Bohuslav Sobotka.

Psali jsme:
Vondra chce znovu zavést povinnou vojnu. Pro někoho

Nesystémové řešení

A jeho stranický kolega Petr Hulínský, který má k sektoru armády blízko, si myslí to samé. „Je to naprosto nesystémové řešení problému, které má armáda s dostatkem, respektivě nedostatkem některých specialistů. Především vláda si ale musí být vědoma potřeby zajistit relevantní vojenský rozpočet, který umožní, aby armáda získávala na trhu práce specialisty, které potřebuje," tvrdí Hulínský.

„Zděšení není na místě. Pokud budou odvody zahájeny, ještě to neznamená, že odvedení lidé budou automaticky povoláváni k vojenské službě. K tomu dojde jen tehdy, bude-li to nezbytně nutné," tvrdí mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Armáda podle něj jen hodlá pomocí odvodů zjistit, kteří odborníci jí mohou pomoci, pokud se objeví nečekané nebezpečí.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

Povinná příprava záložáků

„Předně je třeba zdůraznit, že branná povinnost státních občanů České republiky po vytvoření profesionální armády z našeho právního řádu nevymizela a nadále trvá. Je více než zřejmé, že v případě reálného ohrožení státu musí dojít k mobilizaci lidských i materiálních kapacit k jeho obraně. Proto jedním z úkolů plynoucím z Bílé knihy o obraně je i zpracování nové koncepce mobilizace. Tato koncepce by měla být dokončena v příštím roce a měly by na ní navazovat změny příslušných zákonů. Jednou z předpokládaných změn je předsunutí odvodního řízení a povinné přípravy vojáků v záloze před vyhlášení stavu ohrožení státu. Odvody a povinná příprava vojáků v záloze, ovšem neznamenají znovuzavedení základní vojenské služby v dřívějším pojetí," uvádí ministerstvo obrany svých webových stránkách. Termín povinná příprava vojáků v záloze však zní hodně drasticky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…