Vondra věděl o varování Robertsona. Nic mi neřekl, diví se Kalousek

15.09.2010 10:41

Kvůli armádním zakázkám i pochybnému nákupu pandurů se mezi členy vládní koalice rozhořel spor.

Vondra věděl o varování Robertsona. Nic mi neřekl, diví se Kalousek

Kauza podivného nákupu obrněných transportérů Pandur zaměstnává politiky i půl roku poté, co ji odhalila Mladá fronta Dnes.

Přetavila se ale víceméně ve spor ministra financí Miroslava Kalouska a šéfa obrany Alexandry Vondry. Ti se navzájem obviňují z podílu na předraženém nákupu transportérů.

Robertson jako konzultant

Šéf financí Kalousek využil k útoku na Vondru například osobu někdejšího šéfa NATO George Robertsona. Ten je totiž podle něho jedním z konzultantů lobbistické společnosti The Cohen Group, jež zastupuje právě zájmy výrobce pandurů.

Kalousek: Vondru nechápu

A právě Robertson dle deníku při jednání o pandurech varoval. "Říká to člověk, který pracoval pro akcionáře Steyru," útočí nyní Kalousek a dodává: "Já nechápu, proč mě o tom pan ministr Vondra nikdy neinformoval, když jsme spolu o pandurech mluvili."

Robertson podle Vondry "upozornil na podezřelý charakter těchto manévrů, jakož i na to, jak vážně poškozují reputaci Česka."

Vondra: informoval jsem Topolánka i Bartáka

Sám Vondra pak podle svých slov o Robertsonově vyjádření informoval tehdejšího šéfa vlády Mirka Topolánka i náměstka ministryně obrany Vlasty Parkanové Martina Bartáka, který kontrakt s rakouskou firmou Steyr dojednával. Právě Barták tak byl jednou z klíčových postav celého obchodu.

Od Vondry jsem nic neslyšel, brání se Barták

Že by však od Vondry obdržel nějaké zprávy, popírá. "Žádné informace týkající se podezřelých aktivit kolem pandurů jsem od Vondry nikdy nedostal," sdělil deníku.

Stejně jako další armádní kauzy tak  i nákup pandurů nyní nabourává  stabilitu vládní koalice. Na to, zda se neklidné hladiny jejích vod uklidní, si tak musíme počkat.

Více čtěte:

Drahé pandury měly plavat. Neplavou

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

12:41 Jednooký Ukrajinec o své armádě. Stále slouží. Vyplavalo to nejhorší

Nejsou vojáci, není munice, nejsou opevnění. To jsou závěry polského analytika Konrada Muzyky ohledn…