Žluté lázně rozvlnil druhý ročník Bláznivého festivalu

10.09.2014 16:00

Bláznivý festival se uskutečnil v úterý 9.9.2014 a bylo se opravdu na co dívat. Návštěvníky pobavila divadelní a hudební představení, uchvátily je výrobky pacientů z více než dvou desítek sdružení a na malý okamžik mohli pocítit, jaké to je být v kůži schizofrenika. Bláznivý festival letos nesl podtitul "Plaveme v tom spolu", Žluté lázně se tak ukázaly jako ideální místo pro jeho pořádání.

Žluté lázně rozvlnil druhý ročník Bláznivého festivalu
Foto: archiv BF
Popisek: Bláznivý festival

Bláznivý festival, který se zaměřuje na osvětu a správnou léčbu schizofrenie, se letos dočkal svého druhého ročníku. Akce, konaná v pražských Žlutých lázních, měla za úkol přiblížit veřejnosti svět schizofreniků a ukázat, že když se schizofrenie správně léčí, mohou žít pacienti běžným životem a bavit se.

Na akci se sešlo množství odborníků na léčbu schizofrenie, v čele s Martinem Jarolímkem, primářem Denního psychoterapeutického sanatoria Ondřejov. Všichni pak symbolicky podpořili osvětovou kampaň svým podpisem na speciální plátno, jako podporu pacientům, jejich rodinám, přátelům a všem, kteří mají zkušenost se schizofrenií.

Stejně jako vloni, tak i letos, měla na festivalu hlavní slovo pacientská sdružení, na podporu svých aktivit za odpoledne získala více než 25 000 Kč. Stánky jednotlivých sdružení vytvořily jedinečný veletrh výrobků, na kterém si mohli návštěvníci zakoupit originální výrobky z chráněných dílen, nebo ochutnat výborné domácí palačinky a zákusky z mobilních kaváren jednotlivých sdružení. Kdo byl nákupy znaven, mohl ulehnout do pohodlných lehátek a odpočívat v improvizovaném „přístavu klidu“.

Bláznivý festival tak naplnil očekávání z minulého ročníku a něčím ho i předčil. Kromě řady hudebních a divadelních vystoupení v podání pacientů byly připraveny loutkové, výtvarné či hudební workshopy. Nejvíce se ovšem návštěvníci těšili na možnost vyzkoušet si, jaké to je být na malou chvíli v kůži schizofrenika. O to se postarala speciální projekce. Zájemci si nasadili sluchátka a na obrazovce jim byl promítán krátký film, jehož hlavním aktérem byli oni sami. Scény z běžného života tak byly, s ozývajícími se hlasy a ruchy napodobujícími stavy schizofrenika, pro mnohé silným zážitkem.

Nejen pro pacienty pak bylo k dispozici stanoviště s ukázkou kognitivní terapie a jejího využití v rámci léčby pacientů se schizofrenií, tzv Brain Jogging - rehabilitační metoda zabývající se tréninkem mozku pomocí mentálního cvičení a her na počítači. Speciální software si mohli zájemci na místě vyzkoušet pod dohledem školeného odborníka, nebo si zakoupit CD a trénovat svůj mozek z pohodlí domova.

Pacienti a jejich rodiny mohli využít také bezplatného sociálního a dluhového poradenství. Radili jim odborníci na slovo vzatí - osoby s vlastní zkušeností s nemocí a školení profesionálové.

O zlatý hřeb se v 19 hodin svým vystoupením postarala kapela Tata Bojs, která se veřejně přidala k podpoře osvěty schizofrenie a duševních onemocnění obecně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…