Vliv nenasycených mastných kyselin na lidské zdraví byl hlavním tématem pátého ročníku odborné konference „Výživa, nedílná součást léčby závažných chorob“. Přední odborníci na výživu z České republiky i zahraničí se zde jednoznačně shodli, že nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují mnoho pochodů lidského organismu.
Nenasycené mastné kyseliny podle odborníků prokazatelně zlepšují mnohé parametry červených krvinek, snižují viskozitu krve, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi či riziko arytmií. Jejich přítomnost v těle pozitivně působí rovněž proti zánětům, protože zkracují jejich hojení. Nenasycené mastné kyseliny zlepšují i různé funkce centrálního nervového systému jako jsou například paměť či výbavnost a jsou nutné pro správný vývoj mozku. Lékaři objevili jejich pozitivní vliv také na pacienty trpící schizofrenií nebo bipolární poruchou. „Pro oběhový systém se jako nejlepší jeví omega 3 mastné kyseliny. Ty si ale lidské tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nesmírně důležité, aby jich mělo dostatek jako součást jídelníčku. Nejvíce jich můžeme získat z rybího masa a z některých olejů,“ říká odborník na výživu doc. ing. Jiří Brát, CSc.
Na odborné konferenci také byly předneseny první výsledky projektu podávání kapřího masa pacientům s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Jednalo se o pacienty po operacích souvisejících s ischemickou chorobu srdeční. Výsledky projektu ukázaly, že u pacientů se zvýšeným příjmem rybího masa klesla hladina celkového cholesterolu a naopak se zvýšil takzvaný ochranný cholesterol. Došlo také k významnému urychlení hojení zánětu.
Odborníci se na konferenci věnovali i druhému hlavnímu zdroji nenasycených mastných kyselin, a to olejům. Jako nejlepší prevenci chorob oběhového aparátu doporučují denně 1,5 lžíce řepkového oleje. Právě řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový.
(mb,TZ,foto:archiv)
Nenasycené mastné kyseliny podle odborníků prokazatelně zlepšují mnohé parametry červených krvinek, snižují viskozitu krve, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi či riziko arytmií. Jejich přítomnost v těle pozitivně působí rovněž proti zánětům, protože zkracují jejich hojení. Nenasycené mastné kyseliny zlepšují i různé funkce centrálního nervového systému jako jsou například paměť či výbavnost a jsou nutné pro správný vývoj mozku. Lékaři objevili jejich pozitivní vliv také na pacienty trpící schizofrenií nebo bipolární poruchou. „Pro oběhový systém se jako nejlepší jeví omega 3 mastné kyseliny. Ty si ale lidské tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nesmírně důležité, aby jich mělo dostatek jako součást jídelníčku. Nejvíce jich můžeme získat z rybího masa a z některých olejů,“ říká odborník na výživu doc. ing. Jiří Brát, CSc.
Na odborné konferenci také byly předneseny první výsledky projektu podávání kapřího masa pacientům s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Jednalo se o pacienty po operacích souvisejících s ischemickou chorobu srdeční. Výsledky projektu ukázaly, že u pacientů se zvýšeným příjmem rybího masa klesla hladina celkového cholesterolu a naopak se zvýšil takzvaný ochranný cholesterol. Došlo také k významnému urychlení hojení zánětu.
Odborníci se na konferenci věnovali i druhému hlavnímu zdroji nenasycených mastných kyselin, a to olejům. Jako nejlepší prevenci chorob oběhového aparátu doporučují denně 1,5 lžíce řepkového oleje. Právě řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový.
(mb,TZ,foto:archiv)
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Redakce