Nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv

31.01.2011 14:00

Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na krevní tlak, hojení zánětů, paměť ale i schizofrenii...

Nenasycené mastné kyseliny a jejich vliv
Foto:
Popisek:

Vliv nenasycených mastných kyselin na lidské zdraví byl hlavním tématem pátého ročníku odborné konference „Výživa, nedílná součást léčby závažných chorob“. Přední odborníci na výživu z České republiky i zahraničí se zde jednoznačně shodli, že nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují mnoho pochodů lidského organismu.

Nenasycené mastné kyseliny podle odborníků prokazatelně zlepšují mnohé parametry červených krvinek, snižují viskozitu krve, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi či riziko arytmií. Jejich přítomnost v těle pozitivně působí rovněž proti zánětům, protože zkracují jejich hojení. Nenasycené mastné kyseliny zlepšují i různé funkce centrálního nervového systému jako jsou například paměť či výbavnost a jsou nutné pro správný vývoj mozku. Lékaři objevili jejich pozitivní vliv také na pacienty trpící schizofrenií nebo bipolární poruchou. „Pro oběhový systém se jako nejlepší jeví omega 3 mastné kyseliny. Ty si ale lidské tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nesmírně důležité, aby jich mělo dostatek jako součást jídelníčku. Nejvíce jich můžeme získat z  rybího masa a z některých olejů,“ říká odborník na výživu doc. ing. Jiří Brát, CSc.

Na odborné konferenci také byly předneseny první výsledky projektu podávání kapřího masa pacientům s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Jednalo se o pacienty po operacích souvisejících s ischemickou chorobu srdeční. Výsledky projektu ukázaly, že u pacientů se zvýšeným příjmem rybího masa klesla hladina celkového cholesterolu a naopak se zvýšil takzvaný ochranný cholesterol. Došlo také k významnému urychlení hojení zánětu.


Odborníci se na konferenci věnovali i druhému hlavnímu zdroji nenasycených mastných kyselin, a to olejům. Jako nejlepší prevenci chorob oběhového aparátu doporučují denně 1,5 lžíce řepkového oleje. Právě řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový. 
(mb,TZ,foto:archiv)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

11:31 Takhle začíná válka. Z otřeseného Slovenska chodí temné zvěsti

Slovensko zažívá šok z atentátu na svého demokraticky zvoleného premiéra. „Je to odrazem násilného p…