97 procent Čechů je znechuceno politickou scénou

22.04.2013 10:02

Všeobecný názor, že politici dbají pouze na svůj prospěch, nedbají na zájmy obyčejných lidí a v politice rozhoduje byznys, prý může za to, že lidé přestávají chodit k volbám. O průzkumu agentury STEM informuje server Lidovky.cz. Politikou je prý znechuceno celých 97 procent občanů.

 97 procent Čechů je znechuceno politickou scénou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Občané aktu mnohdy nechápavě přihlíželi

Podle aktuálního průzkumu společnosti STEM se výsledky průzkumu velice podobají těm loňským. Důvěru v politiku neobnovila ani první přímá prezidentská volba. Nevoliči nebo nerozhodnutí voliči svůj postoj prý nejčastěji zdůvodnili tím, že jsou znechuceni politikou a chováním politiků. Myslí si, že politici dbají jen na svůj osobní prospěch. Většina z nich také uvedla, že politika v Česku stále méně dbá na zájmy obyčejných lidí a že o politice více než strany rozhoduje velký byznys.

Jen dvě pětiny dotázaných uvedly, že volit zásadně nechodí. Více než polovině je pak politika lhostejná a více než čtyři pětiny se domnívají, že svým hlasem v parlamentních volbách těžko něco změní. Upřesňují Lidovky.cz.

Za neúčast u voleb mohou politici

"Výsledky tak ukazují, že lidé, kteří se nedokážou rozhodnout pro volbu některé ze stran nebo by žádnou nevolili, v naprosté většině hledají a nacházejí důvody na straně politické scény a jejích aktérů," uvedl STEM. "Jediným výrokem, s nímž nerozhodní souhlasí v podstatě stejně často jako nevoliči, je vyjádření znechucení politikou a chováním politiků," uvedla agentura.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…