„ČR zná svou globální povinnost“. Pavel v OSN slíbil poslat miliony do Zeleného fondu

18.09.2023 19:35 | Monitoring

Prezident Petr Pavel promluvil na summitu OSN o udržitelném rozvoji v New Yorku. Stanovené cíle se podle jeho názoru plnit nedaří. K příčinám patří covid-19 i ruská agrese na Ukrajině. Ta má podle jeho slov „katastrofální následky“. Česká republika zná svou globální povinnost, řekl Pavel a potvrdil český závazek do Zeleného klimatického fondu.

„ČR zná svou globální povinnost“. Pavel v OSN slíbil poslat miliony do Zeleného fondu
Foto: Repro ČT
Popisek: Prezident Petr Pavel před Českým rozhlasem ve výročí invaze z roku 1968

Prezident Petr Pavel přednesl svůj projev na summitu Sustainable Development Goals (SDG) jakožto mluvčí 46 zemí i partnerů z mezinárodních organizací, občanských společností a soukromého sektoru – takzvaných Pathfinders, kteří se zavázali k podpoře cílů udržitelného rozvoje v oblasti míru, spravedlnosti, inkluze a rovnosti. Cíle, které si OSN vytyčila, se podle jeho názoru příliš plnit nedaří. „Bohužel, cesta k jejich naplnění je ve velkých nesnázích. Po pandemii covidu-19 momentálně čelíme katastrofálním následkům ruské agresivní války na Ukrajině,“ uvedl prezident.

Válka na Ukrajině podle Pavla globálně ovlivňuje plnění stanovených cílů a vede jak k potravinové, tak energetické krizi: „Tato válka způsobuje nejen obrovské lidské utrpení, ale také rozsáhlou potravinovou a energetickou krizi. Ruská agrese proti Ukrajině má přímý dopad na plnění cílů udržitelného rozvoje, a to nejen v nejvíce postižených oblastech, ale i v celosvětovém měřítku.“

I z toho důvodu připomněl důležitost míru a spravedlnosti, jež jsou spojeny i s rozvojem, životním prostředním a klimatem. „Musíme naléhavě poukázat na vazbu mezi mírem, bezpečností, rozvojem, klimatem, životním prostředím a lidskými právy a také klást větší důraz na mír, spravedlnost a silné instituce. Nikdo nesmí být ponechán stranou,“ zdůraznil Pavel.

Pavel také potvrdil závazek České republiky v hodnotě přesahující částku 90 milionů korun do Zeleného klimatického fondu. „Česko si je plně vědomé své globální zodpovědnosti. Zavazujeme se přispět částkou čtyř milionů dolarů do Zeleného klimatického fondu v období let 2024 až 2027,“ sdělil prezident. Závazek vláda České republiky přislíbila obnovit na summitu COP 27 v Egyptě v roce 2022, informovala ČTK.

Summitu se účastnil i ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský (Piráti). „Zahraniční politika Česka je po letech opět jednotná a její představitelé postupují v souladu,“ dal vědět skrze sociální síť X (dříve Twitter) a dodal, že Česká republika by měla být vnímána coby ambiciózní hráč.

 

 

Celkem 17 cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals, SDG) představují program rozvoje na 15 let – mezi lety 2015 a 2030. Na jejich formulaci se podílely všechny členské státy OSN a oficiálně ji schválil summit OSN 25. září 2015 v New Yorku v dokumentu Přeměna našeho světa: Agenda pro udržitelný rozvoj 2030 (Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development). Navazovala na agendu Rozvojových cílů tisíciletí (Millennium Development Goals, MGD).

Pavel by se měl v USA účastnit hned několika dalších jednání. Setkání je naplánované s prezidentem Jihokorejské republiky Jun Sok-jolem nebo gruzínským premiérem Iraklim Garibašvilim. V nadcházejících dnech promluví na Valném shromáždění i při debatě na zasedání Rady bezpečnosti OSN k válce na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…