„Hamáček ukazuje svaly, šlápl vedle.“ Hrnčíř z SPD jde po krku také Vojtěchovi, chce jejich hlavy? Jde o tyto nákupy

08.04.2020 19:58 | Zprávy

ROZHOVOR „Dokud nebude k dispozici účinný lék nebo vakcína, nemůžeme si dovolit samovolné šíření koronaviru v populaci,“ myslí si poslanec SPD Jan Hrnčíř. Podivuje se nad aktuální činností Jana Hamáčka; domnívá se, že ministr vnitra svým tvrdým postojem šlápnul vedle. Skutečnost, že ochranné pomůcky nakupují paralelně dvě ministerstva, a navíc každé za úplně jiné částky, považuje vystudovaný ekonom Hrnčíř za naprostý nesmysl a požaduje, aby byla vyvozena osobní i hmotná odpovědnost. Vládu kritizuje za nekoncepčnost přijatých opatření a čtenáře seznamuje s tím, jak by krizi chtělo řešit hnutí SPD. Vyjádřil se i k tomu, zda bychom se měli zbavit koruny ve prospěch eura.

„Hamáček ukazuje svaly, šlápl vedle.“ Hrnčíř z SPD jde po krku také Vojtěchovi, chce jejich hlavy? Jde o tyto nákupy
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Vede se debata, zda je lepší upřednostnit ekonomiku, či zdraví. Kupříkladu Roman Šmucler dává najevo, že už by mělo docházet k rozvolnění restriktivních opatření; klíčem je, podle něj, někam zavřít důchodce a nikam je nepouštět, neboť právě oni jsou nejvíce ohroženou skupinou. Jak byste dál postupoval?

Ochrana životů a zdraví obyvatel je klíčová. To znamená, že dokud nebude k dispozici účinný lék nebo vakcína, nemůžeme si dovolit samovolné šíření koronaviru v populaci. Samozřejmě, že nouzový stav a zastavená ekonomika a veřejný život nemohou trvat donekonečna. Pokud by vláda neignorovala varování a zajistila včas ochranné prostředky pro obyvatele, nemuselo dojít k tak restriktivním opatřením. Naštěstí šikovností našeho národa se podařilo v domácím prostředí nedostatek roušek a respirátorů poměrně rychle nahradit.

Nepochybně, při dodržování hygienických opatření, je možné postupné otevírání prodejen a restaurací. Pokud bude i nadále příznivá prognóza, mohly by se v květnu otevřít i školy, neb koronavirus se mezi dětmi a mládeží prakticky nerozšířil.

K obratu možná opravdu dojde. Epidemiolog Roman Prymula o víkendu otočil a domnívá se, že nejlepší by bylo populaci v této fázi promořit a že k tomu nakonec nevyhnutelně musí dojít. Zpochybnil důvěryhodnost dat z Číny a uvedl, že kdyby byl na obzoru v horizontu měsíců lék, bylo by lepší držet tvrdá opatření, ale jinak je prý lepší nastartovat ekonomiku a populaci cíleně promořit. Souhlasíte? A je namístě Prymulovi vyčítat změnu názoru uprostřed boje?

Jak už jsem řekl, dokud nebude k dispozici účinný lék nebo vakcína, nemůžeme si dovolit samovolné šíření koronaviru v populaci.

Ve vládě vzniká pnutí mezi ministrem vnitra Janem Hamáčkem, který by chtěl lidem dávat až 10tisícové pokuty za neplnění omezení, létal vrtulníkem nad Karlštejnem a hlídá, zda se lidé zbytečně nescházejí. Oproti tomu vidíme liberálnější postup premiéra Andreje Babiše, ale už i profesora Romana Prymuly, kteří říkají, že by se věci pomalu měly začít uvádět do normálu. Který přístup je podle vás rozumnější?

V době, kdy pochopitelně dochází k postupnému uvolňování restrikcí (bez roušek v přírodě a při sportu), je zavádění drakonických pokut naprosto nesmyslné. Představa, že má každý pachatel přestupku v kapse 10.000 Kč, je naprosto mimo realitu. Uložení takto vysoké pokuty by nepochybně vedlo ke správnímu řízení, což je standardní postup již nyní. Vůbec nechápu, co tím pan Hamáček sleduje.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…