„Lidé nejsou idi*ti.“ Witowská spustila rámus. Diváci píšou o Železném. Drsné

22.01.2022 16:59

Moderátor České televize Jakub Železný se v rozhovoru pro podcast „Ptám se já“ vrátil ke svému moderování Událostí, komentářů, během nichž již krátce po začátku pořadu od něj na poslance Patrika Nachera (za ANO) letěly papíry. Železný dusné atmosféry ve studiu ani pohození svých poznámek po poslanci nelituje a oznámil, že to bude on, kdo bude žádat omluvu. „Nemusí si nechat všechno líbit,“ zastala se ho v tomto názoru kolegyně Světlana Witowská. Podporu pro moderátora tím ale nerozpoutala, ozvali se lidé s jiným pohledem na věc. „Ale my jsme to viděli, byl to šokující zážitek,“ zaznívalo. Nešetří ho ani mnozí zastánci zpravodajství ČT.

„Lidé nejsou idi*ti.“ Witowská spustila rámus. Diváci píšou o Železném. Drsné
Foto: Repro ČT24
Popisek: Jakub Železný háže své papíry po poslanci Patriku Nacherovi (ANO). Přihlíží poslanec Lukáš Vlček (STAN)

Anketa

Znali jste někoho, kdo umřel na covid-19?

47%
53%
hlasovalo: 26930 lidí
Jakub Železný se v rozhovoru pro podcast „Ptám se já“ na serveru SeznamZprávy.cz ke značně napjaté debatě s poslancem Patrikem Nacherem v pořadu ČT Události komentáře vrátil s odmítnutím, že by mu i ve chvíli, kdy vstal a hodil před Nachera své papírové podklady, „ujely“ nervy. 

Kdyby se tak stalo, vypadalo by to podle veřejnoprávního novináře jinak. „Nervy mi neujely. Kdybych byl rozčílený, vypadalo by to jinak. Zamrzelo ale mě, že politik, se kterým se známe dlouhá léta, dělá takové triky. Oni to dělají, umějí to, ale proč to mám akceptovat,“ tvrdí Železný.

Železný v podcastu vylíčil, že se snaží být ke všem maximálně vyvážený a na každého hosta si připravuje stejné množství nepříjemných otázek. „Mně jsou politici ukradení, nemám vůči nim žádné emoce, nejsou to moji kamarádi, netykáme si, nechodím s nimi na žádné obídky, večeřičky, takhle se chovám a žiju si ve svém světě,“ řekl.

Vlnu kritiky, kterou jeho vedení rozhovoru s Nacherem vzbudilo, za opodstatněnou v mnoha případech nepovažuje. Zvláště Železného popudila slova předsedy hnutí ANO Andreje Babiše, že daná situace byla moderátorský exces a že si Železný během rozhovoru s Nacherem vyřizoval osobní účty.

Železný Babišovo tvrzení, že neříkal pravdu a rozhovor nezvládal, považuje za nepřijatelné. „Nenechám se urážet, jako moderátor veřejnoprávní televize ale nemůžu tomuhle člověku oplatit stejnou mincí,“ vypálil na expremiéra.

Železný se též nechal slyšet, že dokonce zvažoval podání trestního oznámení pro pomluvu. Nakonec však prý uvažuje, že buď sám, nebo společně s vedením televize vyzve bývalého premiéra k omluvě.

Uvedená slova Železnému ve zvýšení reputace u mnoha lidí, kteří kritizovali jeho útočné vedení rozhovoru s Nacherem, nepomohla.

Kolegy se však zastala moderátorka Světlana Witowská. „Moderátor Jakub Železný je kolega. Práci kolegů veřejně nikdy nehodnotím a u toho zůstanu. Ale to, že se chce Jakub bránit proti lžím a nefér útokům, chápu. Pravidla hry jsou stejná pro všechny. Ani veřejnoprávní novináři si nemusí nechat všechno líbit,“ podpořila ho.

Její podpora Železnému ale podle ohlasů příliš nedopadla, jak zřejmě zamýšlela. „Já jsem velký příznivec ČT dlouhá léta, zpravodajství zejména. Ale Jakub Železný mě v Událostech, komentářích vytáčí šíleně. Ječí, skáče do řeči a hosty v podstatě nepotřebuje, mluví za ně,“ zhodnotil výlev Železného jeden z podporovatelů ČT.

A přidávali se další: 

Také podnikatel v oblasti školství Ondřej Kania upozornil:

Jedna z komentujících tak Witowské doporučila, aby přebrala v rámci řešení Železného stavu iniciativu. „Jako kolegovi byste mu měla doporučit dovolenou. V zájmu jeho dobra, fyzického i psychického. Ani tenhle rozhovor s Marií nedával. Na volnu není nic špatného, Linda si ho přeci vzala také,“ navrhla.

„Víte, co mi vadí? Že spousta lidi má pocit, že veřejnoprávní novináři musí snést všechno. Nemusí,“ opáčila však Witowská.

Padaly také nápady, aby se o stavu vysílání novináři mohli přesvědčit za pomoci dobrovolnosti koncesionářských poplatků. „Zrušte ty povinné poplatky a hned uvidíme, komu toto pojetí ‚veřejnoprávní‘ televize vyhovuje,“ zaznělo.

Našli se i tací, kteří se moderátora zastávali:

Za Železného se postavila i další uživatelka:

Vše ovšem zakončil uživatel, který, přestože se nechal slyšet, že poslance Nachera, jenž je nepříliš vysokého vzrůstu, nemá rád, vystoupení Železného hodnotí jakožto „rozpačitej zážitek“:


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…