,,Na co ještě čekáte?” Středula viděl ceny, píše vládě. Dostal odpověď

12.06.2022 19:14 | Ze sítí

Prezidentský kandidát a odborový předák Josef Středula vypustil kritiku k současné vládě premiéra Petra Fialy (ODS) i k předchozímu kabinetu Andreje Babiše (ANO). Oběma vládám vytýká jejich kroky v souvislosti s růstem cenové hladiny, zejména pak u růstu cen pohonných hmot. Namístě je podle Středuly zavedení cenového stropu. Angažování vlády při snižování cen benzínu a nafty sepsul také exministr financí Miroslav Kalousek. Vládu varuje, aby nezkoušela nic podobného také u potravin.

,,Na co ještě čekáte?” Středula viděl ceny, píše vládě. Dostal odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČMKOS Josef Středula

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 8.6. 2022)

66%
31%
hlasovalo: 19797 lidí
Kritika prezidentského kandidáta a šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Středuly se dotýká vlády současné i předchozí. Zatímco Babišově vládě vyčítá její „rozhazování“, Fialovu kabinetu zase její „deštník“, který v rámci opatření pro pomoc motoristům příliš dlouho nefungoval.

Jako nepříliš účinné se totiž ukázalo snížení cen spotřební daně na benzín a naftu. Již po několika dnech od zlevnění o 1,50 Kč za litr se totiž průměrná cena benzínu dostala po růstu ceny ropy ještě výše, než byla v posledním dnu před snížením daně. V úterý 31. května se litr benzínu na čerpacích stanicích prodával průměrně za 46,63 Kč, po krátkém zlevnění v důsledku snížení spotřební daně se už pak ve čtvrtek 9. června benzín vyhoupl až na 46,92 Kč za litr.

„Na lidi doléhá rozhazovíní vlády Andreje Babiše a nečinnost vlády Petra Fialy. Věcné usměrnění cen. Na co ještě vláda čeká?“ komentoval růst Středula a dal najevo, že by si přál, aby kabinet přikročil k zavedení cenového stropu.

Restriktivní opatření, které na trhu může způsobit nedostatek pohonných hmot, by podle Středuly mělo být použito okamžitě. „Kdy se vláda Petra Fialy už konečně rozhodne použít nástroje, které má k dispozici? Jako například věcné usměrnění cen?“ táže se.

Návrh odboráře však sklízí kritiku. Ekonom Miroslav Zámečník Středulovi vzkázal, aby se zamyslel. „Jsme čistý dovozce PHM? Ano, tak zkusme myslet,“ vpálil mu.

Připojil se také Kalousek. „Lidé mi teď často píší: ‚My víme, že máte pravdu, ale musíte ji říkat? Kdo je vám na vaši pravdu zvědavý?‘ Tak já ti to pošlu dál: Kdo je ti zvědavý na tvoje myšlení? Vždyť nemyslet je tak výhodné…,“ dodal po kritice Zámečníka Kalousek, který v poslední době na sociálních sítích zaznamenává vlnu kritiky za své upozornění na plány rozpočtových schodků Fialovy vlády pro příští roky.

„A co budeme ausgerechnet my dva dělat, když přestaneme myslet o fiskální politice? Budeme mrtví,“ dodal na to ještě Zámečník.

Kalousek se netají tím, že vláda při snížení daní na pohonné hmoty podle něj udělala chybu, varuje, aby podobné kroky nerealizovala i ve vztahu k potravinám. „Pokud to byla pro vládu dostatečná lekce, aby stejnou chybu neopakovala u DPH na potraviny, pak byly ty čtyři miliardy alespoň k něčemu. V případě potravin by to dopadlo stejně a bylo by to o řád dražší,“ míní.

Cenový strop z nejbližších zemí zavedlo Maďarsko, které tak přikročilo u potravin i benzínu a nafty. Opatření v rámci pohonných hmot zvláště ze začátku způsobilo jejich nedostatek na některých čerpacích stanicích a zvláště v příhraničí se země s problémy potýkala až do nedávn, a maďarská vláda tak přikročila k omezení možnosti tankovat za zastropovanou cenu 480 forintů (30 korun) za litr jen pro auta s maďarskou SPZ – to ale v příhraničí způsobilo další nešvary, v blízkosti slovenských hranic se totiž ve velkém začaly ztrácet SPZ a v sousední zemi pak končily v inzerci. Kromě kradených poznávacích značek se objevily i jejich padělky.

Snížení daní na paliva již aplikovalo také Německo či Polsko, to již na počátku roku přistoupilo i k nulovému výběru daní u základních potravin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…