„Nebudou dobré filmy.“ ČT nezvedli poplatek. Režisér Marhoul varuje

03.03.2023 22:35 | Ze sítí

Jelikož se podle režiséra Václava Marhoula „politici bojí nějakým způsobem navýšit“ koncesionářské poplatky o 15 korun, bude to dle něj znamenat, že budou vznikat „jednodušší filmy“. „Naprosto absurdní,“ zhodnotil pro Český rozhlas, že kvůli tomu musí Česká televize (ČT) škrtat a oznámila omezení své podpory filmařů na polovinu.

„Nebudou dobré filmy.“ ČT nezvedli poplatek. Režisér Marhoul varuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Marhoul

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Tvůrce snímku Nabarvené ptáče, pojednávajícím o malém chlapci, který během druhé světové války sám putuje kdesi po východoevropském venkově, míní, že pro mezinárodní úspěšnost snímku je nutné, aby měl originální námět.
 
K úspěchu na benátském filmovém festivalu pak je dle Marhoula nutné, aby byl daný film profesionálně udělaný a zajímavý i svých tématem. „Nemusí to být až tak aktuální téma. Prostě to musí být silný příběh,“ shrnul pro Český rozhlas. 

K finanční stránce pak podotkl, že výroba filmu „je opravdu finančně složitá záležitost“. „Fond si skutečně nemůže objednávat dobré originální látky. Druhou stranou mince je, co chtějí čeští filmaři sdělit, co nosí v srdci, co nosí v duši, jakým způsobem se k tomu autorsky staví a chtějí téma vůbec zpracovat. To je ten zásadní problém a je to docela složitý propletenec,“ pravil režisér Marhoul.

Dát dohromady na tvorbu firmu i jen dvacet milionů je dle něj složité, přičemž je to o pět milionů méně, než kolik je dle něj dnes potřeba na „průměrný“ film. Levnější film se do hlavní soutěže nejprestižnějších festivalů prý dostane stěží.

Snížení rozpočtu České televize na podporu českých filmů hodnotí Marhoul dosti kriticky. „ČT snižuje objem koprodukce českých filmů proto – a mě to přijde naprosto absurdní –, že se politici bojí nějakým způsobem navýšit ten povinný příspěvek o 15 korun. Česká televize přestává mít peníze,“ vyjádřil, co je příčinou škrtů. Menší obnos financí dle něj bude znamenat vznik „jednodušších filmů“, které se prý jen budou snažit vrátit náklady.

„Je to opravdu hodně špatná zpráva. Samozřejmě o to méně bude vznikat dobrých filmů a o to víc bude vznikat těch filmů jednodušších. Popravdě řečeno, bez České televize ambiciózní film těžko obstojí, nedáte to bez ní dohromady,“ dodal ke kroku, po kterém ale stále mohou filmaři žádat o finance také Státní fond kinematografie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stejně ty vaše filmy nestojí za nic, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJeromka , 04.03.2023 10:14:58
jen chcete vysávat peníze a my to máme platit. Mimochodem Marhoul - podepsal, že S komunisty se nemluví a pak vehementně podporoval jenerála na Hrad. Pokrytci. Ráda jsem sledovala České lvy, letos si to odpustím, protože ty zaprodané ,,umělce" nemůžu ani vidět.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…