„Skandál! Ukliďte ho.“ Babiš kopl do Řehky. Na Richterovou už to bylo moc

03.03.2023 21:30

Čtyřdenní sněmovní diskusi o vládním návrhu na snížení červnové valorizace důchodů provázejí i témata týkající obrany Česka. Expremiér a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) před poslanci vystoupil s projevem varujícím před následky v případě ozbrojeného konfliktu s Ruskem a odkazoval na nedávná slova náčelníka generálního štábu Karla Řehky. „Skandál! Nějaké rakety by u nás lítaly!“ burcoval Babiš tak hlasitě, že ho „musela“ uklidňovat místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti). Babiš ji nato požádal, aby Řehku „uklidila“.

„Skandál! Ukliďte ho.“ Babiš kopl do Řehky. Na Richterovou už to bylo moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Babiš ve Sněmovně v pátek krátce po poledni během čtvrtého dne jednání ohledně vládního návrhu na snížení červnové valorizace důchodů kritizoval vládu za to, že podle jeho mínění poskytuje „zmatečná čísla“.

„Tak jenom, když si vezmeme z médií, sami jste uvedli, že ukrajinská pomoc vás stála 28,5 miliardy… Paní Černochová řekla, že dodala zbraně za 10 miliard. A tady je jenom otázka, a já jsem se ptal opakovaně, proč v rámci předsednictví, pane ministře Jurečko, proč váš premiér nevyjednal ani euro pro Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko a Německo? Vyjednal 20 miliard eur pro Ukrajinu, to je v pořádku, ale přece, když byla ilegální migrace, tak Řecko, Itálie si vyjednaly historicky miliardy eur. Vy jste se o to ani nepokusili. Vůbec tomu nerozumím. Klidně jste mohli vyjednat bez problémů 1,5 miliardy eur pro Českou republiku a pro další státy. Byla na to příležitost. Takže bylo by dobré, kdybyste zveřejnili, jak to vlastně je,“ kritizoval kabinet a zmínil, že Blesk „zveřejnil, že pomoc ve zbraních byla 55 miliard“.

„Paní Černochová tvrdí 10 miliard. Pan Jurečka před chvílí řekl 4,5 miliardy. Tak kdo se má v tom vyznat, prosím vás?“ pokračoval a vládě vyčinil, že by měla „normálně komunikovat“ a dané údaje zveřejnit.

Po ministryni obrany se Babiš vyjadřoval opět směrem k ministrovi práce a sociálních věcí Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) „Mě hlavně fascinuje, jak pan Jurečka nám oznámil, řekl, že zachování současného způsobu valorizace důchodů by znamenalo v příštích deseti letech celkové zatížení pro státní rozpočet zhruba 600 miliard korun povinných výdajů,“ podivil se expremiér a vůči Jurečkovi řekl, že „si vymýšlí“, jelikož má podle Babiše výhled jen do roku 2025.

„Ukažte mi výhled do roku 2033. Žádný nemáte! Žádný nemáte, normálně si vymýšlíte. A tady (říkáte) důchodcům, že nejsou peníze – no, samozřejmě, že jsou peníze. Samozřejmě, že jsou peníze. A pokud vy se tady chlubíte, že jsme dostali z unie 6,5 milionu eur... Ty brďo, tak to je pecka. Ale měli jste vyřídit 1,5 miliardy,“ řečnil. „Mimochodem i Maďarsko nakonec, které nebylo demokratické, i tomu v rámci předsednictví se daly ty peníze,“ podotkl Babiš.

Pak se vrátil ke své prezidentské kampani, přičemž avizoval, že „odbočí od těch peněz“ a hovořil o náčelníkovi generálního štábu Armády ČR Karlu Řehkovi. „Já jsem prosil v rámci prezidentské kampaně paní ministryni obrany, aby pana Řehku srovnala, aby ho dala někde do bunkru, aby přestal mluvit! Co on říká?“ započal Babiš a tvrdil, že v rámci své prezidentské kampaně on sám „mluvil o míru a normálně“.

Babiš citoval Řehkova slova, varující, že pokud dojde na ozbrojený konflikt s Ruskem, Česko nesmí počítat, že se ho válka nedotkne. „Češi by dle něj v případě vypuknutí válečného konfliktu mezi NATO a Ruskem neměli spoléhat na to, že je pozice v centru Evropy ochrání. No, prosím. Pokud dojde na ozbrojený konflikt s Ruskem, Česko nesmí počítat, že se ho válka nedotkne, říká Řehka v Spotlightu,“ citoval expremiér z nedávného rozhovoru.

„A podle něj si Češi často neuvědomují, že v případě vypuknutí války by byly cíle v našem teritoriu, říká. Neuvěřitelné. Dá se čekat, že by tady klidně lítaly i nějaké rakety!“ začal hlasitě burcovat expremiér, během čehož se ho místopředsedkyně Olga Richterová snažila uklidnit. „Prosím… prosím…“ žádala Babiše.

Ten však pokračoval. „Vážení občané, to říká náčelník generálního štábu! Skandál! Nějaké rakety by u nás lítaly nebo střely s plochou dráhou dokonce, upozorňuje šéf české armády. Prosím vás, ukliďte ho konečně už, paní ministryně obrany,“ vyzval šéf ANO Černochovou k „uklizení“ Řehky.

Místo „uklizení Řehky“ však došlo od Richterové k prosbě o snížení hlasitosti. „Omlouvám se, pane předsedo. Poprosím o trošku snížení hlasitosti. To už bylo velmi intenzivní,“ žádala Babiše, jenž předtím velmi hlasitě řečnil do mikrofonu.

Babiš nato po ní chtěl, aby také „uklidila“ Řehku. „Jo, ukliďte ho, paní místopředsedkyně, konečně. Už to není možné. Já vám tady můžu číst dvě hodiny… který stále mluví o válce. Kdo tady koho straší? My jsme armádu podporovali. Ano, v rámci prezidentské kampaně všichni, provládní média říkala – co by se stalo, když NATO napadne Polsko. Ano, to si pamatujete všichni. Já jsem mluvil o míru, a tady tenhle člověk, vždyť dnes si to říká na generálním štábu. A to nikomu nevadí, že u nás budou létat rakety nebo střely s plochou dráhou?“ reagoval Babiš.

„Mobilizace českých občanů a tak, já nechápu. Já to nechápu. Ale média jsou v klidu, protože zkrátka víme, o co jde,“ dodal a vyzval, aby i další politici „dali na stůl“, nakolik pomohli sami finančně Ukrajině. „Hnutí ANO bylo jediné, které dalo peníze,“ tvrdil Babiš a upozornil, že Ukrajincům poskytl možnost bydlet na Čapím hnízdě a sám byl na slovensko-ukrajinské hranici v Kapušanech.

Dle šéfa ANO je nyní nadále třeba Ukrajincům pomáhat, důležité však má být, aby se dohlédlo na možné zneužívání systému. „Ukrajinci tady byli, my je potřebujeme, jasné, ale potom je potřeba, aby se hlídal ten systém, protože teď jsme četli, že na MPSV u pana Jurečky se zneužívá systém. Chlubili se, jak to všechno bude fungovat přes IT, a teď se zjistilo, že to někdo zneužívá. Ale tak samozřejmě, já to nekritizuji, určitě to dají do pořádku,“ doplnil v té souvislosti Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Agent sovětské GRU / StB a předseda ZO KSČ soudruh Pavel / Pávek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseViktor12 , 04.03.2023 9:01:36
už trénuje “ Píseň práce “ až bude inaugurace. On už sice přísahal na socialismus a Sovětský svaz, ale peníze kontrášovi nepáchnou a tak přísaha sem, pŕísaha tam. Soudružka manželka, politručka a podplukovnice socialistické armády bude rudou ozdobou Hradu. Takže Pavlovic rodinka , členové policejně / vojenského potlačovacího aparátu , bude na Hradě a může se smát všem PTPákům, vězňům Uranových dolů, nebo těm umláceným při výsleších socialistické policie. Já myslím, že soudruzi Jakeš i Husák mohou být spokojeni a mohou zpívat “ I kdybychom padli všici, vstanou noví bojovníci “ , včetně užitečných idiotů…

|  12 |  0

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…