„Ti nahoře zkouší, co ještě vydržíme!“ V Českých Budějovicích protestovaly stovky lidí proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi

05.03.2018 22:10

REPORTÁŽ Několik stovek lidí se v pondělí večer sešlo na náměstí Přemysla Otakara v Českých Budějovicích. Připojili se tak k akci s názvem „Ne Ondráčkovi do čela komise pro GIBS“. Demonstrovalo se v několika městech po celé České republice. V jižních Čechách byla svolána akce nejen v Českých Budějovicích, ale také v Písku. V Českých Budějovicích přišla na demonstraci i zpěvačka Naďa Válová, která minulý rok spolupracovala s Martou Kubišovou na nové nahrávce legendární Modlitby pro Martu.

„Ti nahoře zkouší, co ještě vydržíme!“ V Českých Budějovicích protestovaly stovky lidí proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi
Foto: David Hora
Popisek: Protest v Český Budějovicích.

„Nechceme prezidenta prolhaného hulváta.“ „Nechceme premiéra zloděje a estébáka.“ „Nechceme Ondráčka mlátičku v komisi pro kontrolu GIBS.“ Cedule s takovými nápisy „zdobily“ českobudějovickou dominantu Samsonovu kašnu. Pod nimi pak nechyběly fotky obětí komunistického režimu, jako byl například Jan Palach nebo Josef Toufar. Kolem pak nejen organizátoři, ale i další účastníci akce zapalovali svíčky.

Na demonstraci dorazila i zpěvačka Válová

Kromě cedulí, které byly zavěšeny přímo na kašně, přišli někteří demonstranti i s cedulemi v rukou. Mezi nimi byla i zpěvačka Naďa Válová. „Estébák nám velí, esenbák nás hlídá. To je pravda a láska 2018?“ Takový nápis byl na ceduli, kterou třímala zpěvačka v rukou. I ona se vyjádřila ke zvolení Ondráčka do čela komise pro kontrolu činnosti GIBS. „Bylo mi deset, když moje máma chodila a bojovala za svobodu a tohle mi přijde tak absurdní, tak špatný, že s tím se musí něco udělat,“ řekla Naďa Válová, která zmínila i ikonu Sametové revoluce Martu Kubišovou. „Nazpívala jsem s Martou Kubišovou teď novou Modlitbu 2017, což má pro mne obrovskou váhu,“ vysvětlila Naďa Válová.

Na petici stáli frontu

V Českých Budějovicích se začali lidé v centru města scházet už kolem šesté hodiny večer. Kromě zapalování svíček tady také podepisovali hned dvě petice. „Tato akce je především o podepisování petic. Jedna petice je za nezávislá média a druhá pro odvolání Ondráčka z funkce, do které byl v pátek zvolen,“ řekla jedna z organizátorů Anna Matoušů.

Dodala, že se sešlo dokonce více lidí než organizátoři očekávali. „ Z toho jsme nadšení a doufáme, že akce bude mít velkou odezvu, že to nevezmou na lehkou váhu,“ řekla Matoušů.

Sdělila i svůj vlastní názor na to, že byl Ondráček jmenovaný do čela komise pro kontrolu GIBS.

„Já si myslím, že někdo s takovou minulostí by neměl zastávat takovou funkci. To je prostě nepřípustné a je opravdu nešťastné, že byl zvolen,“ vysvětlila organizátorka akce.

U některých podpisových archů se tvořily dlouhé fronty. Lidem ale čekání ani v mrazivém počasí nevadilo. „Musíme konečně dát najevo, že si s námi nemohou dělat, co chtějí. Komunistická mlátička, aby dostala právě tuto funkci, to už musí ti nahoře asi zkoušet, co ještě vydržíme,“ rozčiloval se muž, který stál v dlouhé řadě společně se svou manželkou.

A nebyl sám, kdo přišel na akci i s příbuznými. S celou rodinou přišel na náměstí například Štěpán Jankovský. Jak sám řekl, přišel vyjádřit svůj nesouhlas nejen s Andrejem Babišem ve funkci premiéra, ale právě také se zvolením Zdeňka Ondráčka. „S panem Ondráčkem nesouhlasím, protože je to člověk, který by vůbec v politice neměl být,“ uvedl Jankovský.

Stovky účastníků akce se shromáždily kolem kašny a při proslovu organizátorů svítily svíčkami nebo mobily. Jak organizátoři uvedli, věří, že pokud pondělní tichý, symbolický protest nebude vyslyšen, sejdou se všichni opět při jiné formě protestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…