„To myslíte vážně?!“ Vondráček vstal ve studiu málem od stolu, když slyšel Baxu mluvit o uprchlících

29.05.2022 15:47

V druhé hodině Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News proti sobě zasedli ministr kultury Martin Baxa (ODS) a poslanci Jakub Michálek (Piráti), Radek Vondráček (ANO) a Jan Hrnčíř (SPD). Baxa oznámil, že vláda Petra Fialy (ODS) uprchlickou krizi z Ukrajiny zvládá. A Vondráček vypěnil. „To myslíte vážně?“ ptal se. Hrnčíř zašel ještě dál. „My nechceme, aby tady byla nějaká kategorie lidí, kterým by stačila nějaká aplikace v mobilu, aby tady dostávali tisícové dávky!“ volal ve studiu poslanec SPD.

„To myslíte vážně?!“ Vondráček vstal ve studiu málem od stolu, když slyšel Baxu mluvit o uprchlících
Foto: Screen CNN Prima News
Popisek: Hosté druhé hodiny Partie na CNN Prima News

Ministr Baxa hned na úvod zdůraznil, že kabinet Petra Fialy se stará o to, aby ani váleční uprchlíci z Ukrajiny nezneužívali sociální systém. „Naše vláda k tomu přistupuje velmi důsledně. Nedochází k tomu zneužívání sociální podpory a všechny další dávky jsou po vyplacení té první pečlivě kontrolovány,“ konstatoval člen vlády. Jedním dechem dodal, že „vláda uprchlickou krizi zvládá“.

A tady Radek Vondráček vypěnil. „Opravdu to myslíte vážně, že vláda má perfektní přehled? To asi žijeme každý v úplně jiné zemi. Tak to asi řekněte těm hejtmanům,“ zlobil se člen stínové vlády ANO. „Nemáte přehled, kolik těch lidí tady je, v jakém jsou složení třeba profesně. Mít jakýkoliv přehled o tom, kde ti lidé jsou a jakých jsou profesí, to zanedbala ta vaše vláda na začátku. I primátor Prahy píše vládě, ačkoli má ministra vnitra z vlastní koalice,“ kroutil Vondráček hlavou nad stížnostmi pražského primátora Hřiba (Piráti) směřované vůči ministrovi vnitra Víru Rakušanovi (STAN).

Baxa se ihned ohradil. „Jestli jste viděl tu situaci na hranicích, tak pokud očekáváte, že úředníci budou v schengenském prostoru lustrovat lidi, tak to je úplně mimo. A představa, že třeba policisté budou ty lidi rozvážet po krajích, tak byste měl vědět, že toto úplně možné není,“ bránil se Baxa Vondráčkovi a představě primátora Hřiba, že uprchlíky bude možné po Česku přerozdělovat.

O slovo se přihlásil i Pirát; řekl, že ukrajinští uprchlíci už dopředu dostávají jedno upozornění. „Současně dochází k opatřením na hranicích, aby ti lidé, kteří k nám chtějí, že tady není žádné eldorádo dotační. Proto probíhá i informační kampaň na konkrétních místech,“ upozornil Michálek.

  • Celý pořad ZDE

Když se dostal ke slovu Hrnčíř, srovnal výši dávek pro uprchlíky v Česku a v Maďarsku, resp. obecně v rámci V4. „(Příspěvek) je mimochodem u nás největší z těch okolních států v rámci V4. Když si vezmeme, že na Ukrajině je důchod v přepočtu 1400-1500 korun, tak je jasné, že to sem lidi bude lákat, i když jsou třeba z oblastí, kde se třeba přímo nebojuje, jako je teď Zakarpatí,“ konstatoval Hrnčíř.

„Co by si asi ti lidé koupili za 1200 korun měsíčně? To by tady umřeli hlady,“ ozval se v tu chvíli Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Ale Hrnčíř pokračoval. „My chceme, aby se přistupovalo ke všem stejně, abychom nenutili naše občany vyplňovat 15stránkové formuláře a dali jim za to potom 115 korun – a současně aby tady byla nějaká kategorie lidí, cizinců, kterým by stačila nějaká aplikace v mobilu, aby tady u nás dostávali tisícové dávky,“ konstatoval poslanec SPD.

Pirát Michálek poznamenal, že Piráti chtějí lidem v energetické krizi pomoci už dlouho, s prvními návrhy prý Piráti přišli už v lednu, ale tehdy narazili na ministra Síkelu (za STAN).

„My jsme přinesli ten návrh na koaliční pětku už v lednu, ale ministr průmyslu Jozef Síkela tehdy řekl, že žádná plošná pomoc nebude. Teď se to mění, je to dobře, ale je to o pět měsíců později,“ poznamenal pirátský poslanec. Jeden ze čtyř členů-pirátů, kteří dnes sedí ve Sněmovně. Ve studiu bil na poplach, že je třeba jednat. „Bez toho nás čeká velký sociální malér, až přijde zima,“ varoval Michálek.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
„Když se na to podíváme, kdo v současné krizi nejvíc vydělává, tak to jsou např. uhlobaroni, kteří v minulosti získali elektrárny např. od společnosti ČEZ,“ pokračoval dál Michálek.

Baxa připomněl, že vláda v nelehké ekonomické situaci lidem pomáhá, navýšila existenční i životní minimum, teď vymýšlí speciální energetický tarif, připravuje pětitisícový příspěvek pro rodiny s dětmi a tak podobně. Jedním dechem varoval, že kdybychom šli cestou jako Maďarsko, kde byla zastropována cena pohonných hmot, nastane dříve či později situace, která už v Maďarsku nastala, omezuje se množství paliva, které je dovoleno tankovat při jedné návštěvě čerpací stanice a dochází k tomu, že levnější pohonné hmoty je dovoleno jen čerpat řidičům vozidel s maďarskou identifikační značkou.

„Víte, co je na tom nejsmutnější, pane ministře? Že vy těm nesmyslům, které říkáte, opravdu věříte. Tak proč ta protiinflační opatření v okolních zemích fungují? Už i ti ekonomové, kteří s Andrejem Babišem nesouhlasili, tak říkají, že dnes je u nás ta inflace taková, protože ta vládní opatření tady nejsou,“ konstatoval Vondráček.

Hrnčíř prohlásil, že je třeba jasně si říci, že Česko je závislé na dodávkách plynu a dnes k nim nemá alternativu a doporučoval, aby společnost ČEZ uzavřela přímé kontrakty s Ruskou federací o dodávkách plynu.

„A myslíte, že Rusko je dnes spolehlivý partner?“ zeptala se moderátorka.

„Donedávna bylo,“ obešel přímou otázku Hrnčíř.

Pak moderátorka obrátila pozornost diváků k zákonu o střetu zájmů a k čerpání desítek až stovek miliard korun z fondů EU v Česku.

Michálek vyčetl Vondráčkovi, že v zájmu dalšího bohatnutí Andreje Babiše ohrožuje hnutí ANO české čerpání peněz z fondů EU, protože hnutí ANO odmítá urychleně projednat potřebné změny v zákonu o střetu zájmů. „Prosím vás, my musíme reagovat na připomínky EU, abychom dostali 179 miliard korun, na školy, na opravy silnic, na onkologické centrum, ale musíme to stihnout do září,“ zdůrazňoval pirátský poslanec.

„To vy tím svým svatým tažením proti Andreji Babišovi ohrožujete čerpání evropských fondů,“ kontroval Vondráček. Upozornil, že vláda pětikoalice šla za opozicí a žádala urychlené projednání této novely zákona a teď na opozici útočí. Vondráček tady naznačoval, že v tom nebude mít hnutí ANO důvod vycházet vládě vstříc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…