„Úplně jinak.“ Nový průšvih s plynem, Německo, ruský plyn. A zima

17.06.2023 16:30 | Analýza

Plánované odstavení velkého nizozemského plynového vrtu a zároveň rušení jaderných elektráren v Německu. Ať si každý domyslí, proč se to děje, řekl ParlamentnímListům.cz exředitel Pražské plynárenské Pavel Janeček. Slova, že Nizozemci chtějí končit s těžbou kvůli otřesům půdy, odmítá. V případě tuhé zimy by nyní Evropě dle něj plyn chyběl. Že se do střední Evropy vrátí ruský plyn, považuje jen za otázku času.

„Úplně jinak.“ Nový průšvih s plynem, Německo, ruský plyn. A zima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventily, ilustrační foto

Evropou, vzpamatovávající se z loňského vrcholu ceny zemního plynu, v tomto týdnu otřáslo jeho opětovné prudké zdražení, které přišlo po informacích, jež vhání nejistotu ohledně jeho dodávek pro starý kontinent. Důvodů pro tuto nejistotu je hned několik.

Norsko, které je největším evropským dodavatelem plynu od doby, kdy byly po ruském vpádu na Ukrajinu výrazně omezeny dodávky od Moskvy, se postaralo hned o první znejistění trhu s plynem, jelikož se kvůli odstávce zpracovatelského závodu Nyhamna společnosti Shell sníží celková produkce norského plynu.

V pátečním prohlášení pro agenturu Reuters tamní provozovatel plynárenské infrastruktury Gassco s odvoláním na Shell uvedl, že se tato „složitá situace“, způsobená problémy ve zpracovatelském závodě, protáhne hned na několik následujících týdnů.

Mnohem trvalejší důsledky pro Evropu však má druhá zpráva, která růst cen plynu značně podpořila a zároveň podpořila obavy o budoucnosti evropské energetické soběstačnosti. Agentura Bloomberg totiž ve čtvrtek publikovala zprávu, že se nizozemská vláda chystá v průběhu června rozhodnout o trvalém uzavření největšího evropského plynového pole v Groningenu. A to už za méně než čtyři měsíce.

Podle zdrojů agentury se plynové pole na severovýchodě Nizozemska, které je největším ložiskem zemního plynu v Evropě a desátým největším na světě, má uzavřít již k 1. říjnu. Plány na tento krok jsou zatím neveřejné, mluvčí nizozemské vlády však potvrdil, že tamní kabinet ve věci skutečně chce rozhodnout oficiálně již během tohoto měsíce.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Politici z problému energii, udělali ideologii a politikume, prostě nemyslí., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 17.06.2023 19:06:48
V pátečním prohlášení pro agenturu Reuters tamní provozovatel plynárenské infrastruktury Gassco s odvoláním na Shell uvedl, že se tato „složitá situace“, způsobená problémy ve zpracovatelském závodě, protáhne hned na několik následujících týdnů. když Rusko provádělo údržbu a Kanada a Německo jim odmítli dodat zpět turbíny po opravě tak z toho u nás udělali politikum s tím,že Rusko to dělá umyslně, když to dělá Shel, tak je to normál a přitom mu nikdo nic neblokuje. Že Nizozemí bude omezovat těžbu plynu se hovoří asi 3-4 rok, a zastavit to na tom poli mělo už v roce 3021-2022 ,a to takév šichni tedy i politici věděli, přesto trvali na dodržení rozkazu z USA nebrat ruský plyn. Norkso také mělo některá pole omeziz, ale když byla poptávka za vysokou cenu tka to provozuje, ale nebude to dlouho. Co pak ??? Fialovci tvrdili, že to zařídili přes Araby a kde je něco zařízeno?? Arabové chtějí dlouhodobé smlouvy a obrovské vklady do rozvoje těžby a na to my nemáme. Proč se nám lže. ?? Nebo nelže jen já jsem blbý pane referente?

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…