„Už to nejde vysvětlit.“ I vládní expert odepsal lipskou burzu

22.11.2022 20:45 | Ze sítí

Zmocněnec Ministerstva zahraničí pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška hovořil pro RadioUniversum.cz o tom, že provázání ceny elektřiny s burzou v Lipsku je veřejnosti nevysvětlitelné, protože to nedává smysl. „Změnit to by nestálo nic, jen odvahu to udělat,“ sdělil Bartuška.

„Už to nejde vysvětlit.“ I vládní expert odepsal lipskou burzu
Foto: ČT24
Popisek: Václav Bartuška, zvláštní zmocněnec pro energetickou bezpečnost

„My planetu rabujeme, ať se to týká uhlí, železné rudy, manganu, kobaltu, všeho. Přece nejsme zvlášť ekologičtí, když jednou za půl roku jedeme do práce na kole a dáme si úspornou žárovku,“ zhodnotil současný stav Václav Bartuška. Podle něj je základem Green Dealu nahradit fosilní palivo.

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
„A když tam dáš ještě jedno přídavné jméno, nahradit ruská fosilní paliva, tak Green Deal naprosto platí. Budeme samozřejmě hledat fosilní paliva jinde včetně zemního plynu, uhlí a ropy, ale zbavit se Ruska je nepochybně zájmem Evropy. Takže tahle část je naživu, a upřímně si myslím, že v průběhu, řekněme, deseti let se velká část toho, co bylo podstatou Green Dealu, naplní rychleji, než jsme si původně mysleli, protože vítězové této situace díky obrovským cenám energií a hrozbě, že nebudou dostupné, jsou vcelku jasní: úspory, účinnost, obnovitelné zdroje a jádro v zemích, kde jsou schopni jádro postavit. Ropa, zemní plyn dlouhodobě prohrávají. A uhlí? Při vší úctě, také rádi občas dýcháme. Takže uhlí dostává odklad na několik let, ale za dvacet let nebude asi páteří evropské energetiky. Za třicet let to bude podle mě jádro, v nějaké míře obnovitelné zdroje. Doufám, že spíš jádro, tomu věřím víc. A účinnost a úspory,“ poznamenal dále Bartuška.

Velmi kriticky pak hovořil například o tom, že nejsme schopni nic změnit, například zmínil předpisy pro schvalování klíčových staveb. „To, že nemáme rychlovlaky do Mnichova ani do Berlína, je naše chyba. Já jsem teď v červenci seděl u toho, když pan premiér Fiala přijal bavorského premiéra Södera, padla debata o infrastruktuře, a bavorský premiér řekl krásnou větu, takovou jemnou špičku, že nemá tolik času, aby jel do Prahy vlakem, proto přijel autem. Praha–Mnichov je vlakem šest hodin. A přitom rychlovlak do Berlína, do Mnichova, do Vídně nebo třeba i do Varšavy bychom už dávno mohli mít,“ zmínil Bartuška, že my jsme si za peníze postavili golfová hřiště či hezké parky, nikoliv infrastrukturu, jako to například udělali Poláci.

Co se týče soběstačnosti, podle Bartušky jsme v elektřině plně soběstační. „Máme přebytky,“ poznamenal dokonce. Čím to tedy je, že v přepočtu na kupní sílu máme jednu z nejdražších elektřin v Evropě? „Tak je to tím, že jsme cenotvorbu elektřiny provázali s burzou v Lipsku, což si myslím, že v dobách klidu a míru šlo vysvětlit. Ale v dobách války a současných cenových výkyvů je to nevysvětlitelné komukoliv z běžné veřejnosti, protože výrobní náklady na elektřinu u nás jsou, řekněme, mezi nějakými 7 a 20 eury na MWh, a aby stála 400 eur za MWh, nedává smysl,“ dodal Bartuška. Podle jeho slov by se pak nic nestalo, kdybychom u nás elektřinu, kterou vyrábíme za velmi nízkou cenu, prodali za nízkou cenu našim lidem a ven bychom obchodovali s jejími přebytky.

„Museli bychom mít kuráž to udělat. To je vše,“ sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…