„V h*vno se vše obrací. Biden. Střílet!“ Zabíjel bin Ládina. A včera řádil a řádil

17.08.2021 9:17 | Ze sítí

Zklamání ze způsobu, jakým USA opouštějí Afghánistán, se silně promítá do životů těch, kteří tam v uplynulých dvaceti letech nasazovali své životy v boji proti terorismu. Včera „přeplo“ i někdejšímu elitnímu členovi jednotky Navy SEALs, Robertu O'Neillovi. „Vše, čeho se demokraté dotknou, se v h*vno obrátí. Dokažte mi opak,“ napsal. Takto nyní hovoří muž, který se účastnil dopadení Usámy bin Ládina a podle mnohých je dokonce tím, kdo jej zabil. Prezident Biden? Katastrofa. Řešení situace v Kábulu je prý přitom nasnadě.

„V h*vno se vše obrací. Biden. Střílet!“ Zabíjel bin Ládina. A včera řádil a řádil
Foto: Repro YouTube
Popisek: Bývalý člen elitních jednotek Navy SEALs, Robert O'Neill

O'Neill, člen elitní jednotky Navy SEALs v letech 1996–2012, je velmi aktivní na sociální síti Twitter. Poslední dva dny je tento patrioticky naladěný muž v nedobrém rozpoložení, což se promítá i do povahy jeho veřejných prohlášení. Své zklamání dal najevo už jen tím, jak upravil svůj popisek u twitterového účtu. „Jen chlápek, co za tuto zemi bojoval úplně bez důvodu,“ píše tam nyní.

Ještě před včerejším projevem amerického prezidenta Joea Bidena se O'Neill pozastavil nad tím, jak mohou vrcholní politici (a nejen oni) pochopit a interpretovat vývoj války. „Pokud na sobě máte oblek a kravatu, o válce se pletete,“ napsal.

 

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
O'Neill byl aktivní i po Bidenově projevu. Prezident USA totiž i na twitter napsal: „Šli jsme do Afghánistánu před skoro 20 lety s jasnými cíli: Dostat ty, kteří na nás 11. září 2001 zaútočili – a zajistit, že Al-Káida nebude moci Afghánistán použít jako základnu k dalším útokům na nás. Toho jsme dosáhli – před desetiletím. Naše mise nikdy neměla být o budování státu.“ A válečný veterán O'Neill na tato slova zareagoval tím, že vytáhl velmi špinavé prádlo: „Souhlasím, pane. Proč jste se stavěl proti tomu, aby můj tým vyrazil zabít bin Ládina? Ptám se pro pár mrtvých Američanů.“

O prezidentu Bidenovi nemá O'Neill vůbec valného mínění. Jeden z jeho dalších tweetů je poměrně strohý: „Prezident USA je katastrofa,“ napsal muž, který byl dvakrát vyznamenán Stříbrnou hvězdou za chrabrost v boji.

 

Ohledně dalšího postupu v Afghánistánu má O'Neill také jasnou představu. Stačilo by prý spustit rychlou a údernou akci. „Nechte seskočit 5 tisíc rangerů nad Bagrámem. Obsaďte Kábul. Zabijte každého, koho uvidíte. Problém vyřešen.“ „Chcete vyhrát? Začněte mě poslouchat,“ vyzval.

 

 

Zatímco svět oblétaly záběry nešťastných Afghánců na kábulském letišti, prchajících před bojovníky Tálibánu, kteří právě obsazovali Kábul, O'Neill situaci komentoval jednoznačně: „Toto je nejhorší porážka USA v historii. Náš nejpopulárnější prezident se vytratil.“ A pokračoval: „Tálibán je v prezidentském paláci v Kábulu. Proč to tam právě teď nebombardujeme?“

 

 

Ke způsobu vlády americké strany demokratů také příliš vlídný nebyl. „Vše, čeho se demokraté dotknou, se v h*vno obrátí. Dokažte mi opak,“ napsal.

 

Své si O'Neill řekl i k pandemii koronaviru, ze které tálibánci očividně přílišný strach nemají. „Tálibánci nenosí roušky! Dostaň je, Fauci! Vážně. Jeď do Afghánistánu. Hned," posmíval se válečný veterán přednímu medicinskému poradci Bílého domu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

17:00 Rusové coby osvoboditelé v Evropě končí. Ivan Hoffman o přepisování dějin

POHLED IVANA HOFFMANA Generace, která zažila druhou světovou válku, vymřela, a s ní se poroučela i h…