„Vy jste provokatér, hlupák, lehkoživka nebo vychcánek?“ Neziskovkář rýpal do Babiše kvůli syrským sirotkům a zle si naběhl

02.10.2018 22:01

Zatímco český předseda vlády Andrej Babiš odmítá přijmout syrské sirotky, slovenský premiér Peter Pellegrini (SMER) pomoc zvažuje. Řekl to v sobotním vysílání pořadu Rozhlasu a televize Slovenska Sobotní dialogy. Slovenská vláda by prý syrské sirotky mohla umístit do dětských domovů na Slovensku. Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Martin Rozumek nad tak kontrastním přístupem premiérů kroutí hlavou. „Nejsme neschopní poserové, že Andreji?“ napsal na Twitteru s tím, že by Češi mohli konečně zaujmout podobně solidární postoj, a pěkně to za svá slova schytal.

„Vy jste provokatér, hlupák, lehkoživka nebo vychcánek?“ Neziskovkář rýpal do Babiše kvůli syrským sirotkům a zle si naběhl
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Rozumek na sociální síti Twitter sdílel příspěvek Petra Lamra, který ke zveřejněnému článku serveru Novinky.cz, v němž informují, že Slováci zvažují přijetí syrských sirotků, ironicky dodal, že „bratři Slováci chtějí poskytnout azyl neexistujícím syrským sirotkům. Někdo kompetentní od nás (třeba Babiš, Zeman nebo Pitomio) by jim tam měl odjet vysvětlit, že neexistující nepřijmeš. (Teoreticky by mohl jet i Duka),“ rýpl si.

Nadto pak Rozumek ještě dodal, že jen na řeckých ostrovech je více než tři tisíce dětských uprchlíků bez rodičů. „Takže asi existují:) Kéž by se alespoň některé z nich dostaly do bezpečí a třeba se s rodiči setkaly. A třeba pomohou Češi i Slováci. Nejsme neschopní poserové, že Andreji?“ napsal ředitel OPU.

Zanedlouho na to se mu dostalo v diskusi pod tím ostré odpovědi. „Jste neschopní poserové. Jinak byste o těch dětech donekonečna nežvanili a neschovávali se za ně, ale dělali byste něco pro to, aby se dostaly zpět do své vlasti, ke svým příbuzným a blízkým lidem,“ vyčítal Rozumkovi uživatel Forte Ristretto.

A přívětivá nebyla ani další reakce, kde další twitterový uživatel nazval Rozumka provokatérem. „Vy jste provokatér, hlupák, lehkoživka nebo vychcánek? Nebo všechno dohromady? Zvedněte zadek a běžte pro ty chudáky něco udělat,“ zazněla rada z profilu Ortopediezlín, který doporučil Rozumkovi, aby šel příkladem, nebo raději mlčel. „Byznys je byznys, co Rozumku, zakrývat to humanitou je hnus,“ odplivl si Radek Šmíd.

Slovenský premiér Peter Pellegrini o víkendu uvedl, že zůstává otevřenou otázkou, zda se Slovensko dokáže postavit i k možné péči o sirotky, kteří jsou umístěni v Řecku. „Budou muset být umístěni v dětských domovech. Neměli bychom v případě malých dětí dopustit, aby žily ve špatných podmínkách,“ uvedl a zdůraznil, že Slovensko je připraveno pokračovat v solidárních aktivitách, ale nikdy se nepodrobí povinným kvótám.

To premiér Andrej Babiš (ANO) trvá na svém odmítavém postoji i po jednání s europoslankyní Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL), která s návhrem na přijetí syrských sirotků přišla. Český předseda vlády tvrdí, že žádní sirotci nejsou a Šojdrová ani neví, kde ty děti jsou. „Je to projekt, který neexistuje, virtuální záležitost,“ řekl po schůzce premiér, který společně s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) uvedl, že Šojdrové poskytl kontakty na řecké orgány, které by jí měly pomoci případné syrské sirotky hledat. „Řekla, že je chce najít, jestli se jí to podaří, o tom pochybuju. Sám jsem zvědav, s čím přijde,“ dodal premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…