4,50 Kč za kilo brambor. Ne pro vás. A nemoci a obilí z Ukrajiny

30.07.2023 19:19 | Reportáž

Onkologická onemocnění, hmyz v potravinách, „éčka“ i ukrajinská pšenice. Nejen o tom se mluvilo na setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově. Hostem byl tentokrát profesor Jan Žaloudík. Problémy v souvislosti s ukrajinskou pšenicí rozebral exprezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek. Zazněla i cena brambor u zemědělce a cena v obchodech. Expezident Agrární komory Jan Veleba pak vzkázal současnému prezidentovi Agrární komory Janu Doležalovi, že chce názory Klubu 2019, ohledně současné situace v zemědělství, tlumočit na nejbližším jednání prezidia. Napsal už i dopis.

4,50 Kč za kilo brambor. Ne pro vás. A nemoci a obilí z Ukrajiny
Foto: David Hora
Popisek: Exprezident Agrární komory Jan Veleba přinesl na setkání klobouk, který už dříve nosil na akcích na podporu zemědělství. Přidal i růženec

Rakovina v demokracii. Takový název měla přednáška profesora Jana Žaloudíka na setkání Klubu 2019, jehož členy jsou odborníci nejen z řad zemědělců a potravinářů. Mluvil například o důležitosti zdravotní nezávadnosti potravin. „Potraviny konzumujeme ve stovkách gramů celoživotně, léky užíváme jen v miligramech, pouze při potřebě a spíše až s věkem,“ upozornil lékař a bývalý senátor.

Ohledně onkologie uvedl jasná čísla. „V ČR každoročně přibývá zhruba 85 tisíc nových případů, z toho je každoročně přibližně 27 tisíc úmrtí. Zhruba 500 nádorů je u dětí. Riziko stoupá s věkem, zevními vlivy a dědičnou zátěží. Celkem nyní v ČR žije přes 600 tisíc občanů s vyléčenými nebo právě léčenými zhoubnými nádory,“ připomněl Žaloudík.

„Realitou je, že výskyt většiny nádorů nám stoupá, významně nám stoupají nádory slinivky břišní, nádory jater. To všechno může souviset s karcinogeny v prostředí a v potravě. Některé nádory umí medicína zvládat, hlavně včasným záchytem a dobrou léčbou, a některé bohužel ne. Na ty zjištěné až v pokročilém stadiu osm až devět z deseti pacientů umírá, což platí především právě pro onu slinivku a játra. Obecně nám i v době blahobytu v posledních 30 až 40 letech nádory stoupají. Částečně je to jistě tím, že se lidé dožívají vyššího věku,“ vysvětlil. „Této problematice by se mimo jiné měla více věnovat hygienicko-epidemiologická služba. Ta se věnuje akutním infekcím jako je třeba salmonelóza nebo akutním intoxikacím, ale systematickou nádorovou epidemiologii jako státní instituci vlastně nemáme,“ upozornil profesor Žaloudík.

Černobyl? Více rakoviny štítné žlázy, úmrtnost ale klesla. Proč?

Profesor několikrát zdůraznil, jak moc jsou v léčbě onkologických onemocnění důležité dlouhodobé analýzy onkologických dat, praktické zkušenosti a selský rozum. Připomíná, že od roku 1977 je u nás veden národní onkologický registr, ale ohrožen může být například dobou jako byl covid, kdy čísla ohledně rakoviny byla opomíjená.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: David Hora

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Realita ??, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 31.07.2023 12:31:35
To je s toho žrádla co nám tu většinou hypermarkety ze západů nabizeji více EČEK jak mouky a dalších surovin !!!Zajeďte si koupit potraviny do Polských hypermarketů a podívejte se kolik tam je potravinách Eček a kolik u nás ??Oni nás tu asi chtějí trávit jak krysy ?? Pod dohledem těm co nám vládnou a jsou na ministerstvech ??

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…