94,90 Kč. Tesco a Albert překonaly Švýcarsko, Češi nejásají

05.12.2023 9:31 | Monitoring

Kdo se letos rozhodl pořizovat sladkosti do mikulášské nadílky na poslední chvíli, toho dost možná čeká při pohledu na ceny některých sladkostí v supermarketech hrozivé překvapení. Nezvykle vysoké ceny si zákazníci všímají u čokolády Studentská pečeť od Orionu, která se aktuálně prodává za sumu vyšší, než kolik stojí čokolády přímo ve Švýcarsku. Řetězce Tesco a Albert tedy překonaly Švýcarsko, Češi však nejásají. Zatímco švýcarská čokoláda Cailler vyjde v alpské zemi v přepočtu na necelých 110 Kč za 200 gramů, pouhých 170 gramů Studentské pečeti se aktuálně v českých obchodech prodává za 94,90 Kč. Českou čokoládu, kterou mnozí zákazníci překřtili na „Buržoazní pečeť“, pak skoro za polovic seženete v Polsku.

94,90 Kč. Tesco a Albert překonaly Švýcarsko, Češi nejásají
Foto: Repro X @BarekSvata
Popisek: Studentská pečeť v Tescu

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57620 lidí
Zatímco vloni by se kvůli energetické krizi mezi „šťastlivce“ dali spíše počítat ti, kteří v rámci mikulášské nadílky obdrželi od čerta uhlí, letos se opět situace vrací k normálu a většina dětí bude v předvečer svátku svatého Mikuláše spíše očekávat balíček drobných sladkostí. Právě ty se však aktuálně leckdy až nebývale prodraží a kdo se rozhodl svým ratolestem nakoupit nějaké pochutiny až na poslední chvíli či jen dostal chuť na něco sladkého pro sebe, může tohoto kroku v těchto dnech u pokladny nemálo litovat.

Mezi stálici mikulášských nadílek v Česku se dá určitě zařadit Studentská pečeť od Orionu. Na tuto mléčnou čokoládu s arašídy, želé a rozinkami láká zákazníky například supermarket Tesco, a to s popiskem tvrdícím, že „lahodná mléčná čokoláda v sobě skrývá překvapení“ a doporučuje, abyste se o tuto cukrovinku podělili „se všemi, kterým chcete vyvolat úsměv na tváři“.

Nutno podotknout, že pokud tak učiníte, měli byste si předem raději dvakrát rozmyslet, s kým se podělit a s kým už nikoliv – „úsměv na tváři“ totiž nesmíte chtít vyvolávat u příliš mnoha lidí, jelikož se jedná jen o 170gramové balení, které příliš úsměvů nevykouzlí již právě touto svou velikostí.

Jak však zákazníci potvrzují, slova o „překvapení“ skutečně platí a nejde o žádnou nadnesenou frázi. Jen ono překvapení nevyvolává vnitřek čokolády, ale spíše cenovka pod ní u regálu a někteří lidé již dříve typické české sladkosti v poslední době neříkají „Studentská“, nýbrž „Buržoazní pečeť“.

Že již Studentská pečeť toho „nemá se studenty nic společného“ a „už jí rovnou můžou přejmenovat na pečeť vyšší třídy“ podotkl také jeden z komentujících na sociálních sítích, který se vydal do Tesca a v regálu tuto pochutinu nalezl za 94,90 Kč. A to za 170 gramů.

Nejde přitom o nějakou chybu či výstřelek jednoho z řetězců, ale o „běžnou“ cenu, za niž aktuálně tuto mléčnou čokoládu pořídíte. 170gramové balení na takové peníze vyjde kupříkladu i v Albertu.


Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí

Pokud přepočteme cenu na kilogram, pak věřte, že kilo této čokolády s nejméně 27procentním obsahem kakaové sušiny v mléčné čokoládě je přes 558 korun, a pokud si koupíte dvě 170gramové balení, tak u kasy hned necháte 190 korun – tedy částku, za kterou byste leckde měli i oběd či nějakou luxusnější švýcarskou čokoládu.

Někteří zákazníci přitom za současnou cenu přemýšlejí právě spíše nad nákupem některé ze švýcarských značek, které jsou levnější a větší. Tak například mléčná – ale i hořká až 85procentní – čokoláda Lindt v Tescu vyjde na 84,90 Kč za 100 gramů, ovšem s tamní věrnostní kartou Clubcard již jen na 44,90 Kč, což je méně, než kolik dáte za zmiňovanou Studentskou pečeť, kterou mimochodem vyrábí Orion, jejíž mateřskou společností je švýcarská nadnárodní společnost Nestlé.



Že je levnější nakoupit čokoládu ve Švýcarsku, potvrzuje i cenovka u čokolády Cailler v tamním Coopu, kde vyjde na 4,25 švýcarských franků, což je v přepočtu necelých 110 korun za 200gramové balení – kilogram této velmi chutné čokolády, vyráběné nedaleko Ženevského jezera u podhůří Alp, seženete tak i ve Švýcarsku levněji, než Studentskou pečeť u nás.

„Studentská pečeť je urážka čokolády (a je teda úplně jedno, kolik stojí),“ zaznělo od jedné z žen k české sladkosti a někteří čokoládomilci se přidávali s tím, že „pečeť vedle čokolády možná jen chvíli ležela, když čekala na emulgátory, cukr a palmový tuk“. Našli se však i tací, kteří naopak Studentskou pečeť preferují a bránili ji s tím, že přesně díky emulgátorům, cukru a palmovému tuku „je tak dobrá“.



K cenovce ukazující 94,90 Kč za 170gramové balení se lidé vyjadřovali s tím, že jde o „dokonalý příklad pasti na zákazníky, kteří nestudují letáky“. „Na oko za kilo, ale každý druhý týden v akci za 35. Neskutečně otravná praktika. Podle mě se snad nikdy ani nemohlo stát, že by se za těch přibližně 35 nedala v nějakým řetězci sehnat,“ podotkl jeden z diskutujících na sociální síti X a vše doložil ukázkou cen ze slevových akcích, během nichž uvedená čokoláda vyjde na 35,90 Kč.



To je přitom podle mnoha zákazníků dle diskuse na sociálních sítích cena, kterou považují za „běžnou“ a nikterak za akční. „Tu cenu tam mají takhle přestřelenou už dlouho. Akorát ji tedy mají skoro pořád v ‚akci‘ za 35. A tohle není jediný produkt, u kterého tuhle praktiku vedou,“ podělil se se svým postřehem další z komentujících.



Cenovka a velikost Studentské pečeti pak šokovala nejen samotné zákazníky, ale rovněž i poradce premiéra Petra Fialy a hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka. „Já myslel, že má klasická Studentská pečeť 200 gramů…“ nestačil se divit ekonom, který asi příliš uvedenou sladkou pochutinu nevyhledává, jelikož, jak jej i lidé v diskusi upozornili, se právě jí nevyhnul fenomén zvaný „smrskflace“ – tedy postupné zmenšování balení, kterého si zákazníci na první pohled příliš nevšimnou tolik jako samotného zvyšování ceny. 

Zatímco v Česku vyjde 170gramové balení Studentské pečeti na 94,90 Kč, dle jednoho z nákupčích se dá aktuálně v Polsku sehnat i větší 260gramové balení za necelých 14 zlotých, což je v přepočtu méně než 79 korun.



A pokud byste letos chtěli na mikulášské nadílce ušetřit, raději se máte podle příspěvků zákazníků vyhnout i dalším produktům Orionu. Čokoládka tvarovaná do podoby kapra a zabalená do zlatého alobalu od této značky totiž v Albertu vyjde i na 1069 Kč za kilo. Samotná zlatá rybička pak stojí 44,90 Kč za 42 gramů mléčné čokolády. Při pohledu na to už by přišla chuť nejednoho milovníka sladkého.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Studentská pečeť se hlavně hodně zhoršila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 05.12.2023 11:34:12
Už léta nemá cenu tuto nechutnost kupovat.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…