A kdo tu zažil nenávist? Překlad do ukrajinštiny, pak les rukou. Trochu jiná Rakušanova debata

23.02.2024 23:24 | Monitoring

Po několika debatách na různých místech v republice se ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rozhodl svou Debatu bez cenzury uspořádat také v metropoli, kde ji tentokrát věnoval zejména uprchlíkům z Ukrajiny. „Jsme jedna z nejúspěšnějších zemí EU,“ ocenil ministr, nakolik se ukrajinští uprchlíci zapojili do českého pracovního trhu, a informoval, kolik Ukrajinců v produktivním věku dle jeho informací u nás pracuje. Došlo i na dezinformace.

A kdo tu zažil nenávist? Překlad do ukrajinštiny, pak les rukou. Trochu jiná Rakušanova debata
Foto: ČT24
Popisek: Ministr vnitra Vít Rakušan při debatě Bez cenzury v Karviné

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46421 lidí
Rakušan se ptal, zdali se přítomní setkali s projevy nenávisti, načež se sice dočkal zdvižených rukou v publiku, zároveň však během své speciální ukrajinské Debaty bez cenzury v Klášterní sýpce Břevnovského kláštera podobnou reakci vzbudil dotaz týkající se pomoci od Čechů. Právě projevy nenávisti jsou dle ministra v menšině. „Věřím, že výkřiky, radikální hlasy, nadávání jsou menšinovým názorem české společnosti,“ uvedl s tím, že slibuje, že „budeme pomáhat dál“.

Ocenil zároveň i přístup ukrajinských uprchlíků. „120 tisíc Ukrajinců na území České republiky pracuje. Zaměstnaných Ukrajinců výrazně přibývá a příchod pracujících Ukrajinců se České republice vyplácí. Přesto bych vám přál, abyste se mohli vrátit domů,“ informoval Rakušan s tím, že pracovat má sedm z deseti Ukrajinců v produktivním věku. „Stát na humanitárních dávkách vyplatil asi 47 miliard korun, v této chvíli se 35 miliard vrátilo vaší aktivitou,“ pronesl směrem k příchozím k Ukrajiny, kteří si v Česku nalezli práci.

„Někteří se třeba starají o své malé děti, druhá polovina se snaží zorientovat a práci si najít. Sedm z deseti lidí v aktivním věku, kteří přišli, už teď pracuje. Jsme jedna z nejúspěšnějších zemí EU,“ dodal ministr.

To, že Rakušan přišel před ukrajinské uprchlíky v Česku s tlumočníkem, pak bylo ohodnoceno zvoláním z publika: „My všichni rozumíme česky“. „To je nejlepší zpráva na začátek,“ reagoval na zvolání ministr a doplnil, že pro jistotu debata zůstane u tlumočení do ukrajinštiny.

Po poznatcích přítomných se pak věnoval i ruské propagandě a připustil, že Česko dle něj není připravené na velké dezinformační vlny. Potřeba je dle něj budovat odolnou společnost, která bude schopna lživým informacím čelit. „Nechceme trestat obyčejné lidi, kteří věří dezinformacím, ale ty, kteří je vytvářejí,“ zaznělo od Rakušana.

A lidem, kteří utekli z Ukrajiny v souvislostí s ruskou agresí, také prozradil, co chce učinit pro to, aby „nesmyslná válka na Ukrajině skončila“. „To je jednoduché. Jako ministr, poslanec i občan udělám všechno pro to, aby Ukrajina zvítězila,“ uvedl.

„Za námi je další Debata bez cenzury. Ani tentokrát nebyla bez emocí. Jsem moc rád, že dneska, v předvečer smutného druhého výročí útoku Ruska na Ukrajinu, byly ty emoce převážně pozitivní. Sounáležitost. Vděk. A odhodlání. Odhodlání pokračovat v pomoci Ukrajině a Ukrajincům. I ve snaze hledat k sobě cestu, navzdory rozdílným postojům a názorům. Děkuju,“ zhodnotil debatu posléze ministr vnitra na svém Facebooku a svá sdělení týkající se debaty v několika postech na sociálních sítích napsal mimo češtiny také v ukrajinštině.



Celou debatu můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je ubožák., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseberan 96 , 23.02.2024 23:48:13
Ani počítat neumí. Podle něj 120 tis ukrajinců přineslo do rozpočtu 35 mld korun .Takže každý min 291 tis. korun. To si fakt myslí že jsme ......???

|  18 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…