A nakonec zůstaneme bez letectva... Zaorálkovy obavy z amerických stíhaček

04.02.2024 16:51 | Monitoring

Zbytečnost, nebo nezbytná nutnost? O nákupu 24 amerických stíhaček F-35 se v české společnosti vedou velké polemiky. Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (SOCDEM) upozornil, že pořízené letouny bezpečnost Česka neposílí, navíc když mají být dodány v průběhu jedenácti let, řízeny stejně budou cizí zemí. „Hrozí nám, že zůstaneme bez letectva,“ upozornil v pořadu na TV Nova.

A nakonec zůstaneme bez letectva... Zaorálkovy obavy z amerických stíhaček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Armádní nákup 24 stíhaček F-35 za 150 miliard korun v tomto týdnu podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet.

První americké stíhačky mají do Česka podle informací dorazit v roce 2031, všechny pak do roku 2035. Celkem objednaných jich je čtyřiadvacet za 150 miliard korun. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 pak do konce jejich životnosti odhaduje resort obrany na 322 miliard.

Někdejší šéf české diplomacie upozornil na rizika, která nám při čekání na americké letouny hrozí, především kvůli délce jejich dodání. „Bezpečnost, to je první, co bychom měli sledovat, ale tyto stíhačky naši bezpečnost neposílí, protože to bude trvat nejméně deset let, než tady nějaká stíhačka bude. Ty první budou dokonce létat ve Spojených státech, kde budou dokonce trvale. Takže si představte, když jde o posílení země, tak nám naopak hrozí, že zůstaneme bez letectva,“ zdůraznil Zaorálek, který nad kroky vlády a jejími výdaji na obranu jen kriticky kroutil hlavou.

Útěchou nám není ani to, že by stíhačky F-35 mělo dočasně nahrazovat čtrnáct nadzvukových gripenů, které si česká armáda pronajímá od Švédska. „Naším arogantním přístupem jsme dost rozmrzeli Francouze i Švédy, že nemáme ani dost gripenů a není jisté, že prodlouží pronájem gripenů. Nebudeme mít vůbec vzdušné síly,“ pokračoval Zaorálek v pořadu Za pět minut dvanáct.

„Uvědomujete si to riziko, do kterého jdeme? Problém je v tom, že máme slíbená letadla. Nevíme, kdy ta letadla dostaneme, protože se zpožďují dodávky pro jiné země. Dokonce už došlo k posunu z roku 2029 do roku 2031. Nevíme, v jaké budou kondici,“ zopakoval exministr.

Supermoderní stíhačky F-35 navíc nejsou podle Zaorálka pro Česko na rozdíl od gripenů vhodné. „Ty gripeny nám sloužily perfektně. Hodily se na to, co jsme potřebovali. Plnily všechno daleko lépe než F-35. Četl jsem stanovisko operačních velitelů spojeneckých států, kteří mají jasné stanovisko, že F-35 se nehodí jako standardní letoun pro NATO.

„Letoun F-35 není ve skutečnosti ani výhodný pro souboje, pro protivzdušnou obranu, nehodí se ani pro podporu pozemního vojska. Jeho vlastnosti jsou jiné, je to dirigent velkých systémů zezadu, které mi nikdy nebudeme mít, bude patřit nějaké cizí zemi, to nebudeme ovládat my!“ konstatoval Zaorálek, který se obává, že systém s další technikou, kterou česká armáda využívá, nebude vůbec komunikovat.

Kritizoval vládu, že hledá úspory, kde se dá, a dělá tak obrovské armádní investice. „My jsme dnes země, která si za posledních šest let zvýšila dluh o dva biliony a najednou tu jde do nejdražšího vojenského projektu v historii, který nás bude stát ne těch půl bilionu korun, žádných 200, 300 miliard,“ zdůraznil Zaorálek, že se pouštíme do toho v situaci, kdy nemáme s letectvem problém, letectvo fungovalo skvěle.

„Já si pamatuji, jak jsem seděl s generálním tajemníkem NATO panem Stoltenbergem, který mi řekl: „Jaká je role České republiky? Role je posílení východního křídla Aliance, po vás chceme těžkou brigádu,“ vzpomněl exministr zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 04.02.2024 18:13:16
To je nepravděpodobné. Ale Švédové si gripeny nechají hodně zaplatit. Celá tahle taškařice bude stát tolik peněz, že si to dnešní svazáci nedovedou představit. Černochová ale v tu dobu bude důchodkyně na Floride.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…