A už to jede: Ukrajinské potraviny. Green Deal. EU začíná ustupovat

01.02.2024 11:27 | Zprávy

Protesty evropských zemědělců, kteří se staví zejména proti nákladné klimatické politice EU na snižování emisí či levnému dovozu, začínají v mnoha zemích nabývat na síle. Vzbouření francouzští farmáři se již se svou kolonou zemědělské techniky přiblížili na dosah Paříže, před kterou francouzská vláda ve středu nechala rozmístit obrněná vozidla. Napjatá situace je také v Bruselu, kde policie kvůli protestům zemědělců uzavřela budovy hlavních orgánů EU. Vedoucí představitelé EU slibují, že během čtvrtečního summitu přistoupí na ústupky. „Když nebudeme bojovat, zemřeme,“ zaznívá od farmářů.

A už to jede: Ukrajinské potraviny. Green Deal. EU začíná ustupovat
Foto: Repro YouTube @Global News
Popisek: Protesty zemědělců ve Francii

Protesty zemědělců se v mnoha evropských zemích značně vyhrocují a největší intenzity nabraly ve Francii a Belgii, kde zemědělská technika blokuje dálnice a protestující farmáři se s ní snaží dostat do největších měst.
 
Francouzská vláda ve středu informovala, že zemědělci svým vjezdem na okraj Paříže, Lyonu a dalších strategických míst překročili červenou linii a podle stanice France24 se protestujícím ve středu rozhodla bránit vjezdu do francouzské metropole i za pomoci obrněných vozidel. Francouzská policie ve středu taktéž několik protestujících zemědělců zadržela.

Zemědělské odbory, na které neudělaly dojem ústupky nabízené vládou prezidenta Emmanuela Macrona, povzbudily své členy, aby bojovali za lepší platy, méně byrokracie a ochranu před zahraniční konkurencí a šéf sdružení zemědělců ve francouzském jihozápadním departementu Lot-et-Garonne Serge Bousquet-Cassagne uvedl, že jde o bitvu na život a na smrt. „Bojujete tuto bitvu, protože když nebudeme bojovat, zemřeme,“ řekl podle stanice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EU končí vážení , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehunterman , 01.02.2024 12:04:41
Do pěti let odejde z EU Maďarsko, Slovensko, ČR a zřejmě i Polsko. EU je sebranka Sorosových prostitutek, které pošlapávájí základní lidská práva a opěvují fašismus. Pryč z EU, dokud je čas !!!

|  21 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…