A zase TV Nova. Co vyslala k Djokovićovi, je třeba vidět

17.01.2022 8:05 | Ze sítí

Novak Djoković si na letošní Australian Open definitivně nezahraje, místo toho bude deportován a hrozí mu, že se do Austrálie tři roky nepodívá. Proč byl ministrem vyhoštěn? To zaznělo v soudním procesu při odvolání proti tomuto rozhodnutí. Djokovićova přítomnost by prý mohla vést k protestům odpůrců vakcíny. Ministr se prý rozhodl pro vyhoštění, protože by se tenista mohl stát „hrdinou svobodné volby“. Že je tenista proti vakcínám pak prý dokazuje to, že ještě není naočkován, ačkoliv může. A když bylo o Djokovićově osudu rozhodnuto, ozvalo se z TV Nova: „Teď už si konečně můžeme tu podívanou na Australian Open užít.“

A zase TV Nova. Co vyslala k Djokovićovi, je třeba vidět
Foto: Facebook srbského prezidenta Vučiće
Popisek: Novak Djoković, nejlepší tenista světa

Anketa

Podporujete vládní návrh, který ve volbách umožní korespondenční hlasování ze zahraničí?

2%
97%
hlasovalo: 34453 lidí
Jak už je známo, srbský tenista Novak Djoković si na Australian Open nezahraje, naopak bude deportován. Rozhodnutí o deportaci přišlo z pera ministra pro imigraci a australský federální soud zamítl odvolání tenistových právníků.

Průběh soudu pokrývala australská televize ABC a v záznamech se objevuje řada zajímavých detailů. Djokovićovi právníci napadali zdůvodnění ministrova rozhodnutí na třech úrovních. Jednak ministr, který rozhodl o deportaci, tak rozhodl z obav, že by Djokovićova přítomnost „vyvolala antivakcinační nálady“. To právníci napadali argumentem, že ministr neposoudil, zda jeho deportace nevyvolá totéž.

Dále že není jasná spojitost mezi vyvoláním údajných „antivakcinačních nálad“ a rizikem pro zdraví a veřejný pořádek. A do třetice, že ministr se dostatečně neinformoval o Djokovićově „veřejně známém postoji k vakcínám“. Ministr tyto argumenty nepřijal, podle něho je jasné, že Djoković je proti vakcíně, za jasné považoval i to, že by Djoković vyvolal antivakcinační protesty, kdyby zůstal v Austrálii. Úvahy o protestech při deportaci prý na vědomí vzal, Djokovićův tým musí dokázat, že ne, a navíc, i kdyby ne, tak to neznamená, že je rozhodnutí protizákonné.

Podle Djokovićových právníků neměl ministr žádný důkaz, že by to, že by tenista hrál v Australian Open, vyvolalo protesty. A kromě toho se opřel i do toho, že obrázek o Djokovićových názorech si ministr udělal z médií a s tenistou o nich nehovořil.

Právník ministra naopak argumentoval, že Djokovićovy názory na vakcínu jsou jasné už z toho, že měsíce potom, co jsou vakcíny k dostání, není očkovaný. A také upozornil na článek BBC, kterým se oháněl Djokovićův právník, ve kterém se píše, že odpůrci vakcíny mají Djokoviće za „hrdinu či ikonu svobodné volby“. I podle toho se prý ministr rozhodl pro vyhoštění.

„Znepokojivé je, že je to velmi známá osoba a v mnoha ohledech příklad. A jeho přítomnost v Austrálii by znamenala šíření jeho antivakcinačních názorů,“ argumentoval ministrův právník. Také upozornil, že tenista v nedávné minulosti ignoroval proticovidová opatření, a to by prý mohlo lidi inspirovat k jeho napodobování. Také zaznělo, že ministr se příliš nerozhodoval podle toho, že Djoković na formuláři špatně uvedl informaci o cestování. Ministr podle právního zástupce musel zvážit, zda Djokovićova deportace vyvolá protesty, i když to nenapsal do zdůvodnění.

A také prý neměl povinnost se o Djokovićových názorech informovat přímo od něho. „Ať už správně, nebo mylně, panuje přesvědčení, že je zastáncem antivakcinačních názorů a jeho přítomnost zde je posiluje,“ argumentoval ministrův právní zástupce, podle kterého by Djokovič mohl ovlivnit ty, kdo k němu vzhlížejí. Soudci, kteří zdůraznili, že jejich jediným úkolem bylo zvážit, zda ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné, iracionální nebo právně nepřijatelné, nakonec rozhodli ve prospěch ministra.

Ministr a jeho postoj měl své zastánce i v Česku, například mezi pracovníky TV Nova. „Je mi jasné, že teď asi naštvu hodně fanoušků Djokoviće, ale čím více víme o celé kauze (včetně Djokovićova lhaní), tak si myslím, že je postup australského ministra pro imigraci správným krokem. Djoković není nad zákony,“ řekl v pátek Kamil Houska, ředitel zpravodajství a publicistiky televize.

Přidala se také zástupkyně vedoucího zahraniční redakce TV Nova, Kateřina Vodvářková. „Na gymplu jsem hrála tenis závodně a Djoković byl pro většinu z nás bůh, o tom není pochyb. Ale sport stranou! Pravidla musí dodržovat všichni. Bez diskusí. Austrálie podle mě udělala správný krok,“ mínila v pátek.

A včera, kdy padlo konečné rozhodnutí, že Djoković se Australian Open nezúčastní, bude deportován a hrozí mu 3 roky zákaz vstupu do Austrálie, ještě dodala: „A teď už si konečně můžeme tu podívanou na Australian Open užít…“

 

Z tohoto rozhodnutí zřejmě bude mít radost také reportérka TV Nova Eliška Kopánková, která, když Djoković uspěl se svou žalobou, prohlásila, že spravedlnost nezvítězila. „Upřímně doufám, že mu to dají soupeři i australští diváci sežrat,“ řekla s výzvou, aby se lidé dali očkovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…