Afghánský prezident možná odstoupí ještě dnes. V nové vládě má mít hlavní slovo Tálibán

15.08.2021 12:12 | Ze sítí

Podle webu regionální televize Al Arabiya se prezident Afghánistánu Ghaní nejspíš chystá rezignovat na svou funkci v řádu hodin, patrně ještě během neděle. Odkazuje se na své zdroje z Kábulu.

Afghánský prezident možná odstoupí ještě dnes. V nové vládě má mít hlavní slovo Tálibán
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Ašraf Ghani, prezident Afghánistánu

Al Arabiya píše, že o rezignaci prezidenta ještě během neděle hovoří některé její zdroje. Situace v hlavním městě Afghánistánu je maximálně nepřehledná a chaotická.

Ašraf Ghaní je prezidentem Afghánistánu od roku 2014. Po přímých volbách se tehdy prohlásili za prezidenta oba kandidáti z druhého kola. Do urovnání jejich sporu se zapojil tehdejší ministr zahraničí USA John Kerry, Ghaní byl vybrán za prezidenta a jeho protivník získal funkci místopředsedy vlády.

Předtím Ghaní působil jako ministr financí a funkcionář mezinárodních finančních institucí. Studoval ekonomii na amerických univerzitách a působil ve Světové bance.

VÍCE O PREZIDENTU GHANÍM

 

 

Po jeho rezignaci má být sestavena prozatímní vláda, ve které bude mít hlavní slovo hnutí Tálibán. To v posledních dnech po stažení amerických vojáků ovládlo téměř celou zemi, řadu měst prakticky bez boje. Poslední baštou vlády byla právě metropole Kábul.

Ministerstvo vnitra podle Al Arabyie ujišťuje, že předání moci proběhne pokojně.

PODROBNOSTI V ANGLIČTINĚ ZDE

Během neděle Tálibán vstoupil do okrajových částí hlavního města. Na jižním a severním okraji města mělo dojít ke střetům.

Vláda tvrdí, že hlavní město má stále pod kontrolou. Novináři ale zaznamenali fronty občanů města před bankami, snažících se na poslední chvíli vybrat ze svých účtů hotové peníze. Bankám však velmi brzy došla likvidita.

Z velvyslanectví USA měli být diplomaté evakuováni helikoptérou a diplomaté EU měli být přesunuti na „bezpečnější místo“.

Česká republika oznámila, že pro české diplomaty, zaměstnance velvyslanectví, včetně domorodců a spolupracovníků českých sil (zejména tlumočníků), v následujících dnech vyšle několik letadel.

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…