Alexander Mitrofanov se pustil do fanoušků Zemana. Bavit se s nimi v normálních demokratických pojmech prý nemá smysl

01.05.2016 21:39

Alexandr Mitrofanov, jenž již desítky let žije v Česku, ale pochází z Ruska, poskytl obsáhlý rozhovor deníku E15.cz. Zaobíral se v něm chováním prezidenta Miloše Zemana. Dá se říci, že prezidenta ani trochu nešetřil, ale obratem dodal, že Zemanovy příznivce to od podpory prezidenta stejně neodradí. Spíš mu dají za pravdu. Prezidentovi přitom nejde o nic menšího než o uzurpaci stále většího množství moci, a to není pro demokracii zdravé.

Alexander Mitrofanov se pustil do fanoušků Zemana. Bavit se s nimi v normálních demokratických pojmech prý nemá smysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Mitrofanov a Petr Pithart

Prezident Zeman má k dispozici jen ty pravomoci, které mu propůjčuje ústava, ale moc si z toho nedělá. Své pravomoci napíná na nejvyšší možnou míru a mnohdy jde i za jejich hranu. Tak se třeba podle Mitrofanova snažil ukázat, že to jeho má policie poslouchat. Aby si policisty naklonil, pozval si řadu z nich na Hrad a poděkoval jim za to, jak zasahovali po dobu návštěvy čínského prezidenta v Praze. Fakticky jim řekl, že musejí zasahovat proti nenormálním lidem a normální jsou ti, kteří s Milošem Zemanem souhlasí.

Tím se prezident snaží demonstrovat, že má moc i nad policií. Podle ústavy to sice není pravda, ale kolik lidí to ví? Kolik podporovatelů prezidenta se zajímá o ústavu a o to, že prezident Zeman na ni nemá žádný vliv?

„V téhle zemi ústava neznamená nic. Minimálně neznamená nic pro lidi, kteří Zemana podporují. To jsou lidé, kteří nejsou vychováni, a ani jejich otcové a dědové nebyli vychováni, k tomu, že existuje nějaký právní stát. Nebyli vychováni k právnímu vědomí, že existují nějaká demokratická pravidla. V podstatě jim je demokracie ukradená. Ti lidé, o kterých jsme tady mluvili, ne všichni samozřejmě, ale někteří z nich, ti lidé jsou pragmatičtí – bude pivo levnější? Bude chleba levnější? Budu tady mít ‚černé huby‘, nebo je tady nebudu mít? To je to, co ty lidi zajímá,“ podotýká novinář.

Miloš Zeman se snaží lidem podsunout myšlenku, že má na policii vliv, a tento vliv může využít např. k tomu, aby je ochránil před uprchlíky. Před těmi samými uprchlíky, kteří v Česku zatím téměř nejsou. Prezident se tím snaží získat pro sebe víc a víc moci. K tomu cíli ale používá i jiných cest, např. se otevřeně snaží o politickou smrt premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Sobotka je podle publicisty bytostný demokrat, ale naráží na Zemanovy stoupence ve straně a je také nucen čelit faktu, že mnoho voličů ČSSD vlastně o demokracii ani moc nestojí.

„Je to člověk, který každý den šlape po minovém poli. Je zcela otevřeně nenáviděn prezidentem republiky, prezidentovými pluky uvnitř ČSSD, Andrejem Babišem, který je také s prezidentem, a spoustou dalších lidí, samozřejmě včetně ruských zpravodajských služeb. Kdyby Bohuslav Sobotka otevřeně vystoupil proti Zemanovi, udělá mu velikou radost. Zeman hraje všechno na co největší vyostření vztahů v české společnosti. Ideální stav by pro tyto myšlenky a záměry byl, kdyby se lidé začali mydlit v ulicích. K tomu to ale vede, vidíte ty provokace,“ doplňuje novinář.

Současný český prezident je zkrátka mocenský chameleon, který je ochoten udělat leccos, aby si moc udržel. A jeho příznivcům se to líbí. Otázkou je, zda příznivci Miloše Zemana tvoří v národě většinu. Možná ne, ale definitivně se to ukáže až u voleb. Bude záležet např. na volební účasti. Tak či tak, není pravda, že Miloš Zeman a Česká republika jedno jsou.

„My nejsme Zeman. Zeman chce vytvořit dojem, že Česko je Zeman. Ale tak tomu není. Takto to vnímají pouze Rusové. Jeden ruský novinář, který tady byl, mi řekl takhle u piva, jak tu teď sedíme my: ‚O čem se bavíme? Dyť my to máme úplně stejný. My máme Putina a vy máte Zemana. To je ten stejný systém.‘ Jemu to prostě nedocházelo. On je zvyklý, že prezident je hlava všeho, že neomezeně rozkazuje a že má vlastně neomezené pravomoci. U nás to tak není. Zeman strašně chce vytvořit dojem, že tomu tak je, a postupně to realizovat. Ale zatím to tak pořád není,“ zdůrazňuje žurnalista.

To, co říká o Zemanovi, do jisté míry platí i o Andreji Babišovi. Teď se sice může zdát, že Andrej Babiš vyhraje příští volby a bude premiérem, jenže to tak být nemusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…