Andrej Babiš se posilnil dortem a setřel všechny, kteří se posmívají jeho češtině. Pak referoval, co důrazně vysvětlil Erdoganovi

08.09.2019 20:21

Premiér Andrej Babiš (ANO) neopomněl ani dnes na své pravidelné shrnutí uplynulého týdne. „Čau, lidi“ se věnovalo mnoha tématům, jen Čapí hnízdo bylo odsunuto do pozadí.

Andrej Babiš se posilnil dortem a setřel všechny, kteří se posmívají jeho češtině. Pak referoval, co důrazně vysvětlil Erdoganovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Určitě jste tenhle týden četli x zpráv kolem Čapího hnízda. Bohužel k tomu nemůžu nic říct, protože ani já, ani mí právníci nemáme žádné rozhodnutí v ruce a vím jen tolik co vy, takže to teď nebudu komentovat, není totiž co. Ale musím říct, že strašně moc děkuju za všechny zprávy, které mi píšete. Díky. Děkuju,“ oznámil Babiš a věnoval se dalším tématům.

Ještě předtím byl ale osobní, v týdnu totiž oslavil 65. narozeniny. Dostal prý celkem čtyři dorty, do toho prý byla gastronomicky náročná jeho státní cesta do Turecka, takže se o víkendu musel jít „vyznat z hříchů“ své trenérce fitness.

Anketa

Chcete, aby šel Andrej Babiš do vězení? Ať už za cokoliv.

12%
88%
hlasovalo: 22723 lidí

„Napíšu vám, co jsem tenhle týden zažil na trase Praha–Rudná–Ankara–Istanbul–Budapešť–Praha,“ poznamenal a rozhovořil se mimo jiné o pomoci rodinám a dětem v oblasti zvětšování školek a škol. „Chceme přece, aby se lidi nebáli mít dvě a víc dětí. Jinak bude náš národ vymírat. Stejně jako celá Evropa. Je to hrozně důležité téma, tak se snad nebudete zlobit, když trochu přeskočím v čase a rovnou vám napíšu o Demografickém summitu v Budapešti, kam mě pozval Viktor Orbán, a až potom se vrátím k Turecku,“ uvedl.

„Evropa vymírá. Jestli si někdo myslí, že bychom měli malou porodnost nahrazovat imigrací, tak je na hlavu. Protože jak říká bývalý australský premiér Tony Abbott: ‚Nejlepší migranti jsou naše vlastní děti.‘ Přesně tak to taky na summitu v Budapešti řekl: ‚The best migrants are our own children.‘ Nikdo v Evropě teď nemá spolehlivý recept, jak zvýšit porodnost, tak aby naše národy nevymíraly. Je to minimálně stejný problém jako klimatická změna. Proto se v Budapešti koná Demografický summit, scházejí se na něm politici, vědci, nejrůznější osobnosti a předávají si nápady a zkušenosti. Je to už třetí ročník. Dva dny se simultánním tlumočením do 13 jazyků. Z Maďarů se stali lídři téhle agendy,“ sdělil Babiš a uvedl, že suverénně nejlepší projev měl pro něj Viktor Orbán. 

Sám Babiš pak podle svých slov mluvil hlavně o tom, že i když je střední Evropa právě teď skvělým místem, kde jsou ty nejlepší podmínky pro rodiny s dětmi, i tak vymíráme. „Musíme to zvrátit. Dobrá země bude v budoucnosti ta, jejíž obyvatelstvo poroste i bez migrace ze zahraničí. Sarkastickým vtipálkům vzkazuju, že mám na mysli evropské země,“ sdělil. 

„V České republice se rodí jen 1,7 dítěte na ženu, ale i tak máme nejvyšší porodnost z celé V4. Okolní země se snaží motivovat rodiny podobně jako my. Byty pro mladé, půjčky s nízkým nebo žádným úrokem, výstavba školek a jeslí, daňové úlevy pro rodiny s dětmi. Přišlo mi ale, jak jsem se bavil s ostatními řečníky, že u nás je podpora rodin na nejvyšší úrovni. Máme jednu z nejdelších rodičovských v Evropě. Radikálně zvyšujeme rodičovský příspěvek. Věci, které jsou u nás samozřejmostí, až teď některé země zavádějí. Třeba příspěvek na školní pomůcky,“ dodal.

Následně už hovořil o Turecku. „S prezidentem Erdoganem jsem mluvil dvě hodiny na čtyři oči, protokolárně se tomu říká tête-à-tête, francouzsky hlava vůči hlavě. Sice se teď objevil skvělý článek, že ‚na čtyři oči‘ není česky a že se to neříká, no to mě asi nečtou. Já to říkám už roky. Kdo se zajímáte o češtinu, tak víte, že řeč se neustále doplňuje novými slovy. Nic, pojďme na jednání. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček s tureckým ministrem pro energetiku Fatihem Dönmezem. Probrali jsme toho spoustu. Od spolupráce v NATO, obchodní výměny, vztahů EU a Turecka až po uprchlíky. A na řadu přišla i elektrárna Adularya, to nešťastné dědictví minulých vlád, které stojí daňové poplatníky obrovské peníze,“ sdělil Babiš. 

„S prezidentem Erdoganem jsem taky mluvil o případu Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, dvou Čechů, kteří byli v Turecku odsouzení za spolupráci s kurdskými milicemi a jsou považováni za teroristy. Požádal jsem prezidenta o jejich dřívější propuštění. Nemůžu vám k tomu říct teď nic bližšího, ale mám z jednání dobrý pocit,“ dodal.

Erdogana prý také důrazně přesvědčoval, aby místo ruských Kamazů kupoval české Tatrovky. „O tatrovkách jsem mluvil i s prezidentem Erdoganem, který sice zná líp ruské kamazy, ale já mu důrazně vysvětlil, že Tatra je nejlepší na světě,“ popsal odběratelům  svého účtu.

A dodal zajímavost, kvůli které mu v Česku myjí hlavu. „S prezidentem Erdoganem jsem mluvil dvě hodiny na čtyři oči, protokolárně se tomu říká tête-à-tête, francouzsky hlava vůči hlavě. Sice se teď objevil skvělý článek, že “na čtyři oči“ není česky a že se to neříká, no to mě asi nečtou. Já to říkám už roky. Kdo se zajímáte o češtinu, tak víte, že řeč se neustále doplňuje novými slovy,“ dodal s nadsázkou.

Babiš také v uplynulém týdnu jednal s předsedou Českomoravského odborového svazu pracovníků školství panem Františkem Dobšíkem. „Navázalo to na pondělní jednání o platech s tripartitou. Naším úkolem je samozřejmě navýšení platů, protože v roce 2013 v rámci rozpočtu, který jsme za první koaliční vlády zdědili, byl průměrný plat pedagogů 25 320 korun. Už v tomto roce se dostaneme na 36 874 korun, příští rok na 41 681 a v roce 2021 podle programového prohlášení vlády to bude 45 350 korun. To je, dámy a pánové, nárůst mezi roky 2013 a 2021 o 79 procent! U nepedagogů jsme začínali v roce 2013 na 12 059 korunách a tento rok to už je 21 015. Příští rok 22 459 korun a v roce 2021 je náš cíl 24 082 korun. Schválně koukněte na graf, co dám za chvilku na Facebook. Zároveň jsme v rámci rozpočtu 2020 vyčlenili 1,738 miliardy na navýšení počtu učitelů, aby pokryli zvyšující se počet žáků. K tomu 30 milionů na dotační program obědů pro sociálně slabé děti,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…