Autor knihy o prezidentovi: Zeman je škodič, ale poloprezidentský systém budovat nechce

06.08.2019 22:21

Názory na to, jak prezident Miloše Zeman zatím pojímá své druhé volební období, se značně liší. Kritizován byl v současné době především za protahování výměny ministra kultury. Politolog Lubomír Kopeček má v této věci jasno: Zeman je prezident škodič. Zároveň je však toho názoru, že současná hlava státu nebuduje poloprezidentský systém. „Rozmařile ale poškozuje českou demokracii,“ dodává Kopeček v rozhovoru pro Info.cz.

Autor knihy o prezidentovi: Zeman je škodič, ale poloprezidentský systém budovat nechce
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle Kopečkových slov jde rozsah a intenzita Zemanova tvůrčího výkladu Ústavy daleko za hranici toho, kam se odvážili jít prezidenti Václav Havel a Václav Klaus. V kontextu s tím poukazuje na poslední kauzu výměny ministra kultury. „Prezident se chová vysloveně jako škůdce v ústavním systému,“ komentuje jeho počínání politolog, jenž sepsal knižní dílo mapující Zemanův politický život.

„Přímá volba prezidenta funguje jako prvek podporující Zemanovu deformaci a chaotizaci parlamentního režimu v Česku,“ míní Kopeček. Osobnost v podání Zemana zvolená v přímé volbě prezidenta prý „pomáhá degeneraci liberální demokracie v Česku“. „Zeman chce být za každou cenu v centru pozornosti a rozmařile přitom poškozuje českou demokracii,“ podotýká Kopeček.

To však prý neznamená, že by prezident Zeman usiloval o poloprezidentský systém. „Nemyslím si, že Zemanovi v tuto chvíli jde o promyšlené budování poloprezidentského režimu,“ říká Kopeček. Hodnotí tak neúspěšnou zkušenost s instalací poloprezidentského režimu po pádu Nečasovy vlády v roce 2013. „Zeman od té doby ví, že vytvořit poloprezidentský režim ve stabilnější a dlouhodobější podobě je velmi obtížné,“ dodává politolog s tím, že stávající Ústava mu k tomu nedává silné výkonné pravomoci.

  • Původní zdroj ZDE

Alianci složenou z ANO, komunistů a okamurovců vidí Kopeček jako prezidentovy spojence, nikoli však jako vlastní loajální oporu. Zemana podpořila široká stranická koalice, kterou potřeboval – hnutí ANO, SPD, KSČM a zčásti i ČSSD. Nedá se ale prý říci, že by byl kandidátem jedné strany.

Určitý vliv prezidenta na některé ministry i na vládu obecně je podle Kopečka zjevný od jejího vzniku, přesto závěrem dodává, že by tento vliv nijak nepřeceňoval. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…