Babiš kritizuje Fialu? Přesně to si Kreml přeje, spustil politolog v DVTV

17.06.2022 6:30 | On-line

Politolog Miloš Gregor pohovořil pro server Aktuálně.cz o proruské dezinformační scéně. Podle jeho slov se dezinformační weby nejčastěji věnují příběhům, které mají zejména relativizovat nutnost pomáhat Ukrajině a také zpochybňovat role jednotlivých aktérů v konfliktu.

Babiš kritizuje Fialu? Přesně to si Kreml přeje, spustil politolog v DVTV
Foto: Screen Youtube
Popisek: Politolog Miloš Gregor

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí
Politolog Gregor se vyjádřil úvodem rozhovoru pro Aktuálně.cz k tomu, jak se teď daří proruským dezinformátorům. Co je jejich nejoblíbenější linkou? „Po výraznějším útlumu, který jsme mohli vidět se začátkem války, se začátkem ruské agrese na Ukrajinu a koncem února, se vracíme postupně do normálu. Takže pokud se podíváme na tu intenzitu, jak rychle a kolik různých článků, informací, videí publikují a kolik lidí jim zase začíná věřit, tak si troufám říct, že se dostáváme na úroveň těsně před začátkem války, to znamená, že tu máme nějakých do deseti procent přibližně skalních příznivců, kteří by, když to nadneseně řeknu, mávali ruskou vlajkou, i kdyby přijela okupační vojska do České republiky. A pak tu máme nějakých 10–15 dalších procent lidí, kteří jsou, řekněme, váhaví, ale nechávají se zlákat tou ruskou propagandou,“ zmínil Gregor.

„Co se týče těch základních příběhů nebo informací, které produkují nejčastěji, tak jsou to zejména informace relativizující nutnost pomáhat Ukrajině, relativizující úlohy nebo role jednotlivých aktérů, to znamená, že když to zobecním: Vladimir Putin neměl jinou možnost než zaútočit na Ukrajinu, tu válku vyprovokovalo NATO a Západ, Ukrajinci jsou fašisté a česká vláda je vlastně vlastizrádná, protože pomáhá Ukrajincům,“ dodal Gregor. 

„Výrazně více prostoru dostávají ty konsekvence, následky té války, to znamená, ať už uprchlíci přijíždějící někam, ať už třeba různé, nebojím se říct, koncentrační tábory v Rusku a tak dále a tohle jsou věci, které reflektují i ty dezinformace podobně jako seriózní média, byť samozřejmě v úplně jiné kvalitě informací, které podávají,“ podotkl.

„To, co můžeme teď vidět, tak ruská propaganda se velice zdiskreditovala na Západě, v Evropě a v Americe. Můžeme tady vidět dva trendy, které jsou s tím spojeny. První z nich je přesun z hlavního zájmu té propagandy na Afriku a řekněme Blízký východ, kde historicky panuje velká nedůvěra k Západu, ať už kvůli kolonialismu nebo válkám, které tam proběhly, a tím pádem ruská propaganda tam má velice živnou půdu pro to, aby tam šířila to svoje vidění světa, a tím pádem tam třeba rekrutovala žoldáky paradoxně z řad radikálních muslimů,“ dodal.

„Druhá úroveň, kterou můžeme vidět třeba u nás, je, že ty nejtvrdší, nejvíce manipulativní propagandistické příběhy nemají takovou pozornost, nejsou tak úspěšné, ale více se prosazuje nějaká relativizace, nějaké nastavení hodnot, v tomhletom případě možná nehodnot, které ta společnost prožívá, a třeba názorových vůdců tohoto vidění světa. Když bych to měl říct na příkladu, zatímco třeba před několika měsíci až roky byl nejviditelnějším zastáncem nějakého politického přístupu, který byl po chuti Kremlu a Vladimira Putina, Miloš Zeman, prezident, tak dneska je Miloš Zeman spíše nebo drží tu kritickou linii k Vladimiru Putinovi, ale velice opatrně začíná měnit svoji pozici Andrej Babiš, který byl vždy spíše neutrální, ale jeho pozice jsou nyní přesně to, co si Kreml může přát, a to je kritika vlády za dodávání zbraní, za pomoc, nějaká relativizace toho, co se děje na Ukrajině a podobně. Takže my můžeme vidět posun nejenom v tom, že tu nemáme tak výrazné nejtvrdší lži, co se týče nějaké propagandy, ale je to spíše souboj už nějaký hodnotový, kdy nejsilnější politik opoziční vlastně kritizuje vládu za to, že pomáhá, že už dávno měla přestat pomáhat, že vlastně se nic neděje na Ukrajině,“ míní Gregor.

„Řada zástupců nejen SPD, ale i ANO říká, že válka na Ukrajině buď neprobíhá, nebo neprobíhá všude, jen několik minut předtím, než dopadnou další rakety třeba na Lvov, na západní hranice Ukrajiny s členskými státy EU a NATO. Takže to si myslím, že je ten posun a toho jsme svědky,“ dodal Gregor.

Ukrajina podle jeho slov byla dlouhodobě problematickou zemí, zejména co se týče korupce. „Rozhodně to nebyla žádná výstavní skříň demokracie nebo protikorupčního snažení, v tomhle Ukrajina měla obrovské problémy, to rozhodně nemůžeme popírat, na druhou stranu je zase dost alibistické tvrdit, že na Ukrajině byla a je korupce, a proto je nechme, ať je velký medvěd požere. To, že je v nějaké zemi problém korupce, ještě přece neznamená, že jiná země má právo ji napadnout a masakrovat nevinné lidi a páchat válečné zločiny. Tady bychom mohli pak říct, nebo pro diváky řečnická otázka: jak by se jim líbilo, kdyby někdo napadl Českou republiku – a západní země by řekly, tak v České republice je moc korupce, mají tam bývalého premiéra, který je obžalován trestně, prezidenta, který dlouhé roky hlásal ruskou propagandu, tak je nechme, ať si to vyřeší sami. To přece není legitimní důvod, aby kdokoliv byl agresorem a napadal nezávislou zemi,“ míní. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…