Babiš nad hrozbami ČSSD: Myslím, že neodejdou

28.06.2019 12:50

Šéf ČSSD Jan Hamáček trvá na tom, že z vlády musí zmizet ministr kultury Antonín Staněk. Prezident Miloš Zeman však stejně důrazně trvá na tom, že Staňka hned tak neodvolá. Hamáček chce proto od premiéra Andreje Babiš slyšet, jak tuto krizi vyřeší. Jednou z možností je např. podání kompetenční žaloby na prezidenta Zemana. Jenže Babiš tvrdí, že žaloba není řešení. Co bude dál?

Babiš nad hrozbami ČSSD: Myslím, že neodejdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček a Andrej Babiš

Ve vládní koalici to jiskří. Zatímco šéf ČSSD Jan Hamáček tvrdí, že z vlády musí zmizet ministr kultury Antonín Staněk, který se podle řady umělců proslavil jako ten snad nejméně kompetentní šéf resortu, prezident Miloš Zeman Staňka odvolat odmítá. Prozatím. Tvrdí, že by se chtěl pokusit Staňka s Hamáčkem usmířit. 

Hamáček místo pokusu o usmíření hrozil Zemanovi kompetenční žalobou, která určí, zda prezident Staňka musí odvolat a pokud ano, tak kdy. Jenže kompetenční žalobu může podat jen předseda vlády, a Andrej Babiš se k tomu, aby se obrátil na soud, příliš nemá.

Ve vyjádření pro Českou televizi poznamenal, že podle jeho názoru nejsme na pokraji ústavní krize, jak tvrdí Hamáček.

„Já jsem s panem předsedou (Hamáčkem) v kontaktu. Už včera jsem byl de facto u toho telefonátu s panem prezidentem a dneska jsme si psali, zítra se setkáme,“ řekl Babiš České televizi už ve čtvrtek večer. „Určitě se domluvíme, já chci aktivně hledat řešení. Žaloba to nevyřeší, to by bylo špatně. Neumím si představit, že bych podával žalobu, to by nebylo dobré. Já se budu snažit najít dobré řešení pro všechny,“ zdůraznil Babiš.  

„My bychom měli zklidňovat situaci. Blíží se dovolené a lidi chtějí mít klid. Já chápu, že média potřebují ten konflikt, ale já nemám rád ty konflikty,“ pokračoval premiér.

Ze sociální demokracie však stále častěji zaznívají hlasy, že pokud ČSSD není schopna ve vládě prosadit ani to, kdo má jejím jménem vykonávat práci některého z členů vlády, tak vlastně nemá smysl v takové vládě vůbec být.

Babiš však věří, že ČSSD z vlády neodejde. „Já myslím, že oni neodejdou. Myslím, že pan Hamáček zachránil ČSSD, že šel do vlády. V rámci sociální demokracie jsou lidé, kteří mu nepřejí, kteří si myslí, že udělal chybu. Naopak, já si myslím, že ČSSD zachránil. A znovu opakuju, že udělám všechno pro to, abych to vyřešil,“ slíbil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…