Babiš se neuhlídal. Válek... Nemá názory, nikdo mu nerozumí. Síla

18.11.2021 15:42

„Budeme se rozhodovat bez ohledu na názory profesora Válka, který nemá žádné názory… Nikdo mu nerozumí,“ odmítá premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) kritiku kandidáta na budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) směrem ke končícímu kabinetu. „Pana Válka už nemá smysl komentovat,“ říká Babiš poté, co Válek varoval, že neuznáváním testů dojde akorát k rozdělování společnosti kvůli očkování.

Babiš se neuhlídal. Válek... Nemá názory, nikdo mu nerozumí. Síla
Foto: Reprofoto: TV Nova
Popisek: Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Jste pro zavedení povinného očkování proti covidu-19?

80%
hlasovalo: 67626 lidí
Kandidát na budoucího ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po ranním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) kritizoval vládu, že přechodem na model inspirovaný Bavorskem, který neočkovaným zamezí přístup k mnoha službám a nebudou moci například chodit do restaurací, dojde akorát k rozdělování společnosti kvůli očkování.

Hlavní zástupce anticovid týmu nastupující vlády míní, že by neočkovaní měli mít přístup po otestování ke službám i nadále. „Jsme přesvědčeni, že PCR test ručí po nějakou dobu za to, že nemůžeme ohrozit své příbuzné. Není to ale o tom, že já bych se nemohl nakazit, zvyšuji tím nicméně pravděpodobnost, že nenakazím své okolí,“ uvedl kandidát na ministra.

„Myslíme si, že je potřeba dávat společnost dohromady, ne ji rozdělovat. Je zbytečné kvůli něčemu, co chrání mé okolí, to takhle hrotit,“ uvedl.

Podle něj nejde o bavorský ani rakouský model, ale „o český model“.

Vojtěch však nesouhlasí a na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády po dotazu novinářů uvedl, že je to Válkovo právo nesouhlasit s novými opatřenými. „Já jsem jasně seznámil, ostatně to není dneska poprvé, už v pátek jsem seznámil anticovid tým s těmito opatřeními, která jsme dnes schválili, oni se k tomu vyjádřili negativně v sobotu i dnes,“ podotkl s tím, že dnes mu prý nebylo jasné, co tým nastupující Fialovy vlády chce.

„Tam úplně nezazněla nějaká jasná linie, nějaká strategie z jejich strany, ale my jsme v tuto chvíli zodpovědní a myslím si, že je namístě tato opatření přijmout,“ doplnil.

Podle Vojtěcha se prý ukázalo jako správné rozhodnutí i předtím sporné ukončení úhrad testů, jelikož to přineslo větší zájem o očkování. „Taktéž to bylo poměrně výrazně kritizováno ze strany kolegů z anticovid týmu, takže zkrátka se na některých věcech neshodneme,“ vylíčil.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) si nato vzal slovo s tím, že „pana Válka už nemá smysl komentovat“. „Například jeho výzvy. Říká: ‚Pojďme si všichni, kdo dostali výzvu, pro třetí dávku.‘ To je geniální návrh. To jsme fakt nevěděli. Nebo: ‚Chceme, aby vláda jasně stanovila povinnost nosit respirátory.‘ To už máme dávno! Takže je potřeba, aby se pan profesor aspoň trošku zorientoval,“ pustil se do kandidáta na budoucího ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09).

„Budeme se rozhodovat bez ohledu na názory profesora Válka, který nemá žádné názory. Stále mluví, dává rozhovory, tiskové konference, nikdo mu nerozumí,“ zpražil ještě budoucího ministra Babiš.

Již včera Vojtěch uvedl, že jej v negativním smyslu „fascinují“ výroky některých politiků, a to včetně těch, kteří zastupují budoucí vládu Petra Fialy. „Musím říct, že už toho mám plné zuby,“ zaznělo od končícího ministra k domluvě s týmem nastupující vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…