Babiš zajel do Trumpa a překvapil s migrací. Velmi

08.11.2020 19:00

„Není potřeba podléhat nějakým depresím, protože my se zkrátka o vás postaráme,“ říká v nejnovějším týdenním shrnutí „Čau lidi“ premiér Andrej Babiš (ANO). Aktuálně podle něj máme „skvělé veřejné finance“ a „vracíme se na špičku světa“. Vyjádřil se i k výsledkům amerických prezidentských voleb. Doufá, že s vítězícím kandidátem demokratů Joem Bidenem bude spolupráce „ještě lepší“ a v rámci NATO budou Spojené státy řešit problémy na Blízkém východě. S Trumpem nesouhlasí, „jak se teď chová nebo jak se choval“, existuje však bod, na kterém se shodli – tím má být zastavení ilegální migrace. To podle něj nyní pochopil i francouzský prezident Emmanuel Macron.

Babiš zajel do Trumpa a překvapil s migrací. Velmi
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Anketa

Bude Joe Biden dobrý prezident USA?

10%
90%
hlasovalo: 10541 lidí
Premiér si je prý současné nelehké situace vědom, a proto ve středu svolal mimořádné zasedání Rady vlády pro duševní zdraví, která řeší aktuální růst psychických problémů u lidí. Zmínil, že byla zřízena linka psychické pomoci, kde se lidem dostane podpory.

Posteskl si, že oproti počátku šíření koronaviru u nás se lidé příliš pohybují. „Tady například u režimu home office je ještě velká rezerva v porovnání s první vlnou. Pokud pracujete doma, tak máte zhruba kontakt s 12 lidmi. Pokud chodíte do práce, tak ten kontakt je až 30 lidí,“ nelíbí se šéfovi kabinetu. Podle Babiše mají též nynější snahu o trasování brát nikoliv, že „někoho udávají“, a vyzval občany, aby své kontakty hlásili.

Co se týče ekonomiky, Babiš si aktuální situaci chválí s tím, že máme nízkou nezaměstnanost, a vyzdvihl, že podle dat Mezinárodního měnového fondu je ČR v propočtu HDP na obyvatele už lepší než Itálie i Španělsko. „A nejen to, ale MMF říká, že jsme se posunuli v pořadí nejvyspělejších ekonomik světa na 27. místo a v roce 2025 předeženeme Japonsko a Nový Zéland. Takže já myslím, že to jsou skvělé zprávy,“ uvedl.

Podotkl, že se vláda o občany „postará“ a že „naše veřejné finance jsou skvělé“. Ze vzniku rekordního zadlužení viní pouze koronavirus. „Ano, teď nám navýší dluh kdo, no covid pandemie… pokud by nepřišla, tak bychom pokračovali v té naší zodpovědné rozpočtové politice. Tak jak jsme to dělali předtím,“ tvrdí premiér a zmínil důležitost zrušení superhrubé mzdy.

Babiš se měl v uplynulém týdnu věnovat i zahraniční politice. Za důležitý považuje obrat u francouzského prezidenta v rámci pohledu na migraci. „Můj přítel, francouzský prezident Emmanuel Macron, po útocích těch fanatiků, po sérii islamistických teroristických útoků pochopil, že musíme zastavit tu migraci,“ zmínil.

Okomentoval i americké prezidentské volby. V souvislosti s nimi vzbudila značný rozruch jeho gratulace vedoucímu prezidentskému kandidátovi demokratů Joeu Bidenovi v příspěvku s profilovou fotkou, kde má na sobě červenou kšiltovku, již proslavil současný americký prezident Donald Trump. S Trumpem to však prý „nemá nic společného“: „To, že Trump říkal make America great again, tak já to říkám také. Udělejme Česko znovu silné. Silné Česko. Já se za to nestydím. Někdo se stydí za to. Tak, jak to bylo za první republiky. Tomáš Garrigue Masaryk, Baťa. Tehdy jsme byli na špičce světa, a my se tam vracíme. Proto já říkám, že to nemá nic společného s prezidentem Trumpem.“

Babiš k Trumpovi řekl, že sice souhlasí s jeho názory na ilegální migraci, ne však už s tím, „jak se teď chová nebo jak se choval“. Doufá, že spolupráce s Bidenem bude „ještě lepší“ než za Trumpa.

Celé video můžete zhlédnout zde:

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …