Babišova slabost, ponižující. Mstivý stařec Zeman... Ondřej Neff komentoval tanečky kolem vlády

01.07.2019 21:20

V pohádce o perníkové chaloupce láká ježibaba děti, aby si sedly na lopatu. Plánuje si je upéct. Snad právě na tuto pohádku si vzpomněl publicista Ondřej Neff, když poznamenal, že premiér Andrej Babiš (ANO) ochotně usedá na lopatu prezidenta Miloše Zemana. Za jednu věc však spisovatel Babiše pochválil. Český premiér se prý snaží o to, aby EU fungovala dál a aby nezbyla jen možnost zlomit nad ní hůl.

Babišova slabost, ponižující. Mstivý stařec Zeman... Ondřej Neff komentoval tanečky kolem vlády
Foto: wikipedia.org
Popisek: Ondřej Neff

V parném létě prožíváme v České republice vládní, ne-li přímo ústavní krizi. Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) na žádost svých koaličních partnerů z ČSSD požádal o odvolání sociálního demokrata ministra kultury Antonína Staňka. Odvolán měl být ke 31. květnu. Ačkoli se má za to, že prezident republiky má v této věci vyhovět bez zbytečného odkladu, Miloš Zeman ani po měsíci Babišově žádosti nevyhověl.

Anketa

Vadí vám, že prezident Zeman zatím nepřijal demisi ministra kultury Staňka?

6%
90%
hlasovalo: 28135 lidí

Sociální demokraté kvůli tomu hrozí odchodem z vlády a Babiš, podle něhož ČSSD z vlády nakonec neodejde, pohrozil v nedělních Otázkách Václava Moravce předčasnými volbami. O předčasných volbách přitom mluvil v den, kdy se ukázalo, že voličská podpora hnutí ANO klesla z výšin nad 30 procenty k procentům 25. Jedním dechem však Babiš dodal, že se pokusí situaci vyřešit tím, že přemluví prezidenta Zemana, aby se zachoval tak, jak mu ukládá Ústava.

„Je až pozoruhodné, jak ochotně usedá Andrej Babiš na lopatu prezidenta Miloše Zemana. Co se tedy stane, když prezidenta takzvaně nepřemluví? Už to je ponižující, nedůstojný postup. On nemá co prezidenta k něčemu přemlouvat. On je předseda vlády, je plně zodpovědný za složení vlády a naopak prezident je povinen podle Ústavy v rozumné lhůtě změny potvrdit,“ napsal Neff na serveru Neviditelný pes.

„V žádném případě je nemá takto přímo ovlivňovat. Už svou ochotou k takzvanému jednání prokázal Andrej Babiš slabost, která se mu vymstí. Pokud se ve finále podvolí i Hamáček a jeho partaj, máme tu autokracii vedenou mstivým starcem obklopeným podezřelými figurami, jež jím manipulují, politika, jehož zahraniční agenda je v rozporu se zahraniční politikou vlády,“ pokračoval publicista.

Babišovi podle spisovatele Neffa nezbude nic jiného, než opravdu podat kompetenční žalobu a jít s prezidentem Zemanem do sporu.

Za jednu věc však českého předsedu vlády pochválil – za odpor proti zvolení Franse Timmermanse do čela Evropské komise. Pokud se tento levicový politik stane příštím šéfem Evropské komise, nad EU se prý stáhnou mraky a podle Neffa nad ní bude možné zlomit hůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…