Bankéř Tůma trvá na svých pochybnostech o boji s virem: Vážně necháme umřít ekonomiku? Je to jasné jako facka

13.04.2020 19:35

Bývalý viceguvernér České národní banky Zdeněk Tůma, který před třemi týdny vydal text o tom, jak moc budeme chtít obětovat ekonomiku kvůli pandemii koronaviru, poskytl rozhovor serveru Echo24. „To je už jasné jako facka,“ uvedl Tůma ohledně toho, že je jisté, že se do dvou měsíců účinný lék proti koronaviru nenajde a budeme se s ním muset naučit žít. A ekonomický propad? V USA či eurozóně až třicet procent HDP za druhý kvartál.

Bankéř Tůma trvá na svých pochybnostech o boji s virem: Vážně necháme umřít ekonomiku? Je  to jasné jako facka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Tůma

Na serveru Echo24.cz vyšel rozhovor s ekonomem a bývalým viceguvernérem České národní banky Zdeňkem Tůmou. Ten vydal spolu s „klausovcem“ a bývalým členem vedení České národní banky Mojmírem Hamplem před třemi týdny text s titulkem Necháme v zájmu ochrany života umřít celou českou ekonomiku. V tomto textu autoři vyslovili pochyby o smrtnosti viru. Prý nyní, po třech týdnech, tyto pochyby ještě zesílily.

Celý článek ZDE:

Anketa

Zeman by si přál, aby vládní koalice ANO a ČSSD pokračovala i po volbách. Souhlasíte?

hlasovalo: 16307 lidí

Redaktor Daniel Kaiser se zeptal Tůmy, zda nyní po tom, co je vidět, že smrtnost viru je o řád nižší, než se před třemi týdny myslelo, zda by exit, tedy ukončení opatření ze strany vlády, neměl přijít daleko dřív a zda by se nemělo na vládu tlačit daleko víc. Na to Tůma odpověděl, že to je samozřejmé. „V intelektuální rovině je to už dneska jasné. Když se podíváte do zdravotnické obce, máme tu společný článek fyzioterapeuta Pavla Koláře a imunologa Jaroslava Svobody, který riziko strukturovaně a dobře vysvětluje,“ popsal ekonom. Prý se začaly ozývat i další hlasy, jakým je prý Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy a vlastním povoláním lékař.

Když se zeptáme ředitelů velkých nemocnic v Praze, tak nám údajně povědí, že současný stav, kdy se odkládá běžná péče, je neudržitelný. Prý když budeme pouze zachraňovat nemocné na COVID-19, tak nám budou umírat jiní na zanedbané diagnózy. Tůma k tomu poznamenal, že i on jako lajk už teď ví, že viru se nikdy nezbavíme a nepůjde ho vyhladit. Jelikož prý účinný lék do dvou měsíců nebude, tak se musíme naučit s virem žít. „To je už jasné jako facka,“ dodal.

A jak velké budou ekonomické ztráty? Propad prý bude větší než pět procent HDP, což byl odhad ve výše zmíněném článku. „Kolegové z OGResearch, kteří již několik let dělají analýzy pro řadu centrálních bank, odhadují v druhém kvartálu letošního roku jak pro eurozónu, tak pro Spojené státy propad o třicet procent. Za celý rok by to mohlo být pro oba tyto regiony kolem pěti procent,“ prozradil ekonom Tůma. U nás je však situace jiná. Jelikož jsme otevřená vývozní ekonomika, tak by Tůma propad ekonomiky o deset procent považoval za dobrý výsledek. Prý až ve třetím kvartále by se měla ekonomika odrazit ode dna. „V tu chvíli bude strašně záležet na tom, jak efektivně vlády ekonomiku podpoří, jak rychle se jim do ekonomiky podaří dostat likviditu. Bez ní hrozí doslova destrukce řady firem a celých odvětví,“ zakončil Tůma.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…