Bárta: Všimněte si, že žádná nahrávka u soudu není moje. Já nenahrávám

10.03.2012 8:16

Předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta má za sebou týden strávený před soudem pro Prahu 5. V rozhovoru pro Lidové noviny vysvětluje, že si Věci veřejné prošly krizí, kterou prochází všechny nové strany. Znovu politoval, že vložil důvěru do Kristýny Kočí, a poukázal na to, že on sám žádné nahrávky nepořizoval.

Bárta: Všimněte si, že žádná nahrávka u soudu není moje. Já nenahrávám
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Začátek soudního řízení s Vítem Bártou

Bárta si nepřipouští, že by ho soud mohl shledat vinným, a trvá na své nevinně. Zdůraznil, že je potřeba ukázat, kde je pravda. „Je to bolestivé, ale Věci veřejné jednají přesně v souladu s tím, co slíbily svým voličům: že se nebudou schovávat za imunitu, že budou chtít být vždy transparentní. Myslím si, že v tomto směru mají Věci veřejné oproti jiným stranám velmi dobře zameteno před vlastním prahem,“ řekl Bárta LN.

Soud připomíná rozvodové řízení. VV si prošly tím, čím prochází všechny nové strany

Soud podle Bárty vypadá jednoduše, ale přirovnává ho k složitému rozvodovému řízení. „Když posloucháte kamaráda, který se rozvádí, vypadá to jasně. Když se to přihodí vám, vypadá to úplně jinak než zvenčí. Zjišťujete, jak ty lidi, kteří vám byli blízcí, jste v dob krize vůbec neuměl objektivně hodnotit,“ vysvětluje. Pro Bártu bylo těžké, když od Jaroslava Škárky slyšel o nahrávce z předávání peněz.

Věci veřejné podobně jako jiné nové strany prošly po vstupu do vysoké politiky snahou o rozštěpení. Z tajně pořízené nahrávky vyplynulo, že zatím nejspíš stáli někdejší šéfové poslaneckých klubů Kristýna Kočí (VV) a Petr Tluchoř (ODS). Bárta v rozhovoru pro Lidové noviny dodal, že za vším mohl být ještě podnikatel a člen výkonné rady ODS Roman Jurečko.

„Poslanci ODS nebo sociální demokracie mají velkou výhodu, že jejich voliči mají velmi vykalibrovaná očekávání, proti tomu očekávání u nové, v zásadě protestní strany byla obrovská a nenaplnitelná. O to víc byli poslanci ve stresu. Ale místo toho, abychom si vzájemně říkali, co kde lidem vadí, poslanecký klub polstroval dveře, stresoval se tím, kdo vynáší informace, a neměl sílu a prostor věnovat se podstatě své práce. Dneska je po té obrovské škole obrněný,“ tvrdí Bárta.

Ta holka nebyla zralá, aby dělala předsedkyni klubu

Bárta také poukázal na to, že si zatím nikdo nevšiml, že ani jednu z nahrávek, které v celém soudním sporu jsou, nepořídil on sám. „Jsem rád, že jsem tam před soudem pod přísahou mohl říct, že jsem já nikdy žádného politika za dobu, co jsem v politice, nenahrál,“ pochvaluje si v LN.

V rozhovoru se také zamyslel nad osobou Kristýny Kočí, která jej tajně natočila v restauraci- „Obrovská chyba byla, že jsem ji podporoval jako předsedkyni poslaneckého klubu, protože byla pracovitá a dobrá na vyjednávání. Dodnes si to vyčítám, ta holka nebyla zralá na to, aby dělala předsedkyni klubu. Dokonce jsem přemlouval jiné, včetně mé ženy, aby ji podpořili,“ vyčítá si Bárta.

Bárta si nadále stojí za projektem Věcí veřejných. Prohlásil, že česká politika potřebuje nové strany, které ovšem přežijí svá „bažantí léta“. „Je to něco jako ve Vietnamu, kde se říkalo, že ti, kteří nepadli během prvních deseti dnů, tak už obvykle přežili a vraceli se domů živí. V politice je to úplně stejný princip, vběhnete na hřiště a díky tomu, že nevíte, jak se chovat, tak máte největší pravděpodobnost, že tu kulku dostanete. Když přečkáte první roky a lidé se to naučí a získají mezi sebou důvěru, vytvoří tým, tak pak je to síla která má obrovskou výkonnost,“ vysvětluje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …