Bartoš se rozpovídal: Jak mu Stanjura radil mlátit vládu po hlavě. Hoaxy o migrantech, to vymyslel Okamura. Nebulím

10.09.2021 8:16 | Rozhovor

Šéf Pirátů Ivan Bartoš, kandidát koalice Pirátů a Starostů, se rozhodl vysvětlit, kde se vzal nápad na vyšší zdanění některých bytů, jak se poslanci mlátí po hlavě a proč se o Pirátech lže, „že vám nastěhují do bytu migranta“.

Bartoš se rozpovídal: Jak mu Stanjura radil mlátit vládu po hlavě. Hoaxy o migrantech, to vymyslel Okamura. Nebulím
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Piráti a Starostové v Ústí nad Labem odstartovali horkou fázi volební kampaně s heslem "Země bez korupce, budoucnost bez dluhů"

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru pro server Seznam Zprávy zdůraznil, že koalice Pirátů a Starostů nemá v programu nic o tom, že když vlastníte tři, čtyři či snad ještě více bytů, je vám třeba podstatně zvýšit daně.

„Nic takového v programu nemáme, neplánujeme to,“ zdůraznil.

A hned myšlenku rozvedl.

„A že se lidé baví o tom, když vzniká nějaký programový bod… Konkurence by byla hloupá, kdyby to nevyužila. První, co mi řekl Zbyněk Stanjura ve Sněmovně, bylo: Důležité při sněmovní práci v opozici je poslouchat svého oponenta, nejlépe vládu. A jakmile od nich něco zazní, tak je tím okamžitě začít mlátit po hlavě. K tomu vyššímu zdanění. My žijeme v zemi, kde po válce přišli komunisti a všem všechno sebrali. I to, co bylo jejich, co si vybudovali. I tu nemovitost, i statek… A tady pořád neplatí, že něco, co jste měl, je z pohledu státu nedotknutelné. Zakleknou na vás, stejně o to přijdete. Bum, exekuce,“ upozornil.   

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Vlastnictví bytu je teď z Bartošova pohledu jedinou solidní investicí na důchod. Byt v osobním vlastnictví vnímá jako reálný důchodový pilíř, o který se lidé budou moct opřít.

Rozhodl se také vysvětlit, kde se vzala lež, že Piráti lidem nastěhují do bytu migranty. V Pirátské straně se prý tomuhle nesmyslu zasmáli, jenže zjistili, že někteří lidé ho berou vážně.

„Já myslím, že nám nejvíc uškodil hoax, že nastěhujeme lidem do bytu migranty. Věc, kterou vymyslel Okamura před třemi lety, šířilo se to po e-mailech, zopakoval to i premiér. A my jsme se tomu trošku smáli. Ale lidé se na to dnes hodně ptají i v kampani. Je to těžké, je to hodně vžité. Ale nebulím, vysvětluju,“ pravil.   

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vedle bydlení a migrantů prý lidé v kampani řeší i to, že nemohou najít doktora a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…