Blažek podpořil Fenyka do ÚS: Překvapil mě

18.04.2013 14:25

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek nepřímo podpořil zvolení bývalého vojenského prokurátora Jaroslava Fenyka mezi ústavní soudce. Podhled na něj dnes změnil po vystoupení Fenyka v senátním ústavně-právním výboru.

Blažek podpořil Fenyka do ÚS: Překvapil mě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus jmenoval dvanáct nových soudců. Převaha žen byla značná

Dříve k němu prý měl výhrady právě kvůli předlistopadovému působení na vojenské prokuratuře. Fenykovi byl v médiích vyčítán jeho podíl na odsouzení odpírače vojenské základní služby.

"Články mne nezajímají a znovu říkám, poslouchal jsem obsah vašich slov a osobně musím říci, že jsem - vidíme se poprvé v životě - pozitivně překvapen a byl bych rád, kdyby na Ústavním soudu se takto role plnila a ten leviathan, zvaný ozbrojené složky státu, byl hlídán," řekl Fenykovi ministr s tím, že na něj jako na předlistopadového vojenského prokurátora nahlížel podezřívavě.

Expert na trestní právo Fenyk svou roli v odsouzení odpírače vojenské služby Vladana Kočího zdůvodňoval mimo jiné tím, že pro něj žádal trest na samé dolní hranici trestní sazby, senát ale rozhodl o odsouzení na 15 měsíců. Vysvětlili si to prý i s Kočího obhájcem Otakarem Motejlem. Fenyk také uvedl, že Kočí byl absolventem vojenské katedry vysoké školy v hodnosti svobodníka.

"Snažil jsem se dělat věci, které byly v souladu s mým svědomím. Ale pochopitelně, doba se změnila a je také jiný náhled na lidská práva. A je potřeba prosazovat to, co Ústavní soud pracnou a náročnou judikaturou vytvořil," uvedl Fenyk. Zastala se ho i bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ).

Fenyk byl náměstkem nejvyšší státní zástupkyně v době, kdy tuto funkci vykonávala odborná mluvčí ČSSD pro oblast boje s korupcí Marie Benešová. Svůj post opustil nedlouho po ní, zdůvodnil to mimo jiné nesouhlasem s postupem v kauze katarského prince.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…