Bradáčová ke kauze Dalík: Vyšetřování je na začátku, ale důkazy máme

10.10.2012 22:45

Lobbista Marek Dalík stíhaný pro podvod nepůjde do vazby. Rozhodl o tom obvodní soud pro Prahu 4. Státní zástupci ji požadovali z obavy, že bude ovlivňovat svědky nebo uteče do ciziny. Policisté Dalíka zadrželi a obvinili za pokusu o podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur.

Bradáčová ke kauze Dalík: Vyšetřování je na začátku, ale důkazy máme
Foto: hns
Popisek: Marek Dalík figuruje v kauze Pandur

Vyšetřování Dalíka tak nyní probíhá na svobodě. Marku Dalíkovi nebyl ani zabaven cestovní pas, může tedy volně cestovat.

"Státní zástupce návrh na uvalení vazby podal, má důvodnou obavu. Tato důvodná obava s rozhodnutím soudu nepominula. Ale my to rozhodnutí respektujeme a veřejně ho nebudeme komentovat ani zpochybňovat," reagovala na rozhodnutí soudu vrchní státní zastupitelka v Praze Lenka Bradáčová v pořadu Události, komentáře ČT.

"Vyšetřování pokračuje, to je klíčové. Pokud pan obviněný nebude mařit trestní stíhání, tedy neuteče do ciziny nebo nebude ovlivňovat svědky, bude všechno v pořádku. Pokud se toto stane, je na státním zástupci, aby tyto informace využil a znovu podal návrh na uvalení vazby," dodala Bradáčová s tím, že budou monitorovat veškeré Dalíkovy aktivity, které by jejich obavu z maření trestního stíhání mohly naplnit.

Bradáčová dále uvedla, že vyšetřování je nyní na samém počátku a všechny důkazy jsou ve fázi prošetřování, aby mohly být předloženy u soudu. "Teď se budou konat klíčové výslechy," dodala vrchní státní zastupitelka.

Kundra: Indicie vedou k tomu, že by Dalík mohl opustit ČR

Novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra doplnil, že rozhodnutí soudu neuvalit na Dalíka vazbu je poměrně překvapivé. "Na rozdíl od Davida Ratha Marek Dalík dlouhodobě přesouvá svoje aktivity do zahraničí. Marek Dalík se tady zbavil svého podílu v restauraci, kterou vlastnil. Jsou tu indicie vedoucí k tomu, že Marek Dalík nechce v České republice dlouhodobě žít. Z tohoto hlediska je tedy riziko, že Dalík odcestuje," řekl Kundra.

Jako klíčový pro celé vyšetřování je podle Kundry výslech svědka, který provedl náměstek Lenky Bradáčové Adam Bašný ve Spojených státech. Výpověď svědka, jehož jméno nechce novinář uvést, aby sám nemařil vyšetřování, údajně potvrzuje, že Dalík si řekl o úplatek. Kauza už tedy není v rovině tvrzení proti tvrzení.

Kundra vyslovil také obavy z toho, že se policii nepodaří odhalit celou síť, která je zainteresovaná v dané kauze, a neukáže třeba na některé politiky. A to z toho důvodu, že případ je vyšetřován ex-post a není možné použít třeba odposlechy, jako tomu bylo v kauze Davida Ratha.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…