Britský tisk hájí právo na svobodu slova

08.01.2015 7:05

Britský tisk dnes razantně podpořil francouzské kolegy po středečním teroristickém útoku na redakci týdeníku Charlie Hebdo a vyzval veřejnost, aby nepodlehla provokacím. Varoval zároveň, že reakce na útok islamistů musí být přiměřená, aby nepodnítila nenávist proti muslimům a nenahrála krajní pravici.

Britský tisk hájí právo na svobodu slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Listy The Daily Mail a The Daily Telegraph své články o teroristickém útoku shodně označily titulkem "Válka proti svobodě" a otiskly fotografií útočníků, kteří míří svými zbraněmi na ležícího policistu.

List The Times nadepsal reportáž z Paříže "Útok na svobodu" a The Guardian "Útok proti demokracii". V redakčním článku The Guardian píše, že novináři z Charlie Hebdo si často tropili žerty z křesťanských náboženství. "Nikdy neviděli žádný důvod, proč zachovávat respekt vůči jiným vírám," napsal list.

Jiný názor zastává redaktor listu The Financial Times Tony Barber. V komentáři píše, že provokativní postoj francouzského satirického časopisu vůči muslimům je "hloupý a pomatený". V redakčním článku nicméně týž list konstatuje, že "svobodný tisk nemá žádnou cenu, pokud novinář nepociťuje možnost svobodně se vyjádřit".

I The Times hájí právo kritizovat islamisty "kvůli jejich nesmyslným hrozbám a nárokům na zvláštní zacházení". Podle článku listu The Daily Telegraph "se musíme postavit na odpor, nebo teroristé skutečně zvítězí".


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…