Brusel posvětil vznik evropské hraniční stráže o 1500 členech

06.07.2016 16:05

Evropský parlament ve středu rozhodl o vzniku společné evropské pobřežní a hraniční stráže, která nastoupí do akce ve chvíli, kdy členské země nebudou schopné plnit své závazky. Měla by čítat přinejmenším 1500 členů, kteří budou jednat na základě rozhodnutí Rady Evropské unie. Informuje iDNES.cz.

Brusel posvětil vznik evropské hraniční stráže o 1500 členech
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

Na příkaz ministrů členských zemí EU bude moci „rezervní tým rychlého nasazení“ vyrazit do zemí v krizových situacích. Bude čítat přinejmenším 1 500 osob ze zemí EU, které budou schopné zasáhnout do pěti dnů od vydání rozkazu.

„V okamžiku, kdy členský stát EU nezvládá nepřiměřený tlak migrantů na své vnější hranici a bude ohroženo fungování schengenského prostoru, nastupuje jako posila tým pohraniční či pobřežní stráže,“ vysvětlil europoslanec Jaromír Štětina. Z ujednání však byla vypuštěna část o tom, že lze tuto jednotku do země vyslat i bez jejího souhlasu.

„Jde o jasný signál, že Evropská unie umí řešit problémy, které se týkají bezpečnosti a ochrany hranic. V situaci, kdy je třeba najít shodu více než dvou desítek zemí, se podařilo rychle najít efektivní řešení,“ dodal europoslanec.

Návrh se poprvé v Evropském parlamentu objevil již loni v prosinci, kdy prošel prvním čtením. Europoslanci se na něm však nyní shodli, a tak už čeká jen na definitivní potvrzení zeměmi EU.

Ač nebude možné jednotku vyslat bez svolení cílové členské země, bude možné omezit její přístup do schengenského prostoru na základě dohody zbylých zemí EU.

Součástí kompetencí nově vzniklé instituce má být i pomoc s navracením migrantů, kteří nemají nárok na žádost o azyl, zpět do třetích zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…