Brusel tajně nachystal zlý plán proti Maďarsku. Prasklo to a Orbán reaguje

30.01.2024 20:40

Na summitu Evropské rady, který se uskuteční 1. února, se bude znovu diskutovat o finanční pomoci Ukrajině v hodnotě 50 miliard eur do roku 2027. V prosinci finanční balíček vetovalo Maďarsko. Premiér Viktor Orbán v rozhovoru pro francouzský list Le Point připustil, že je připraven svůj postoj zmírnit. Navrhl kompromis. Mezitím EU podle dokumentu z Bruselu, do nějž údajně nahlédl deník Financial Times, nastínila strategii pro oslabení maďarské ekonomiky, pokud by byl balíček na summitu znovu vetován.

Brusel tajně nachystal zlý plán proti Maďarsku. Prasklo to a Orbán reaguje
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

Maďarský premiér Viktor Orbán už v prosinci vetoval 50 miliard eur na podporu Ukrajiny ve víceletém finančním rámci do roku 2027. Maďarsko tehdy bylo jediným státem Evropské unie, který ten finanční balíček nepodpořil.

Od té doby se jednání zasekla na mrtvém bodě, Evropská rada se má nyní sejít k 1. únoru. V souvislosti se schůzkou souhlasil Orbán s exkluzivním rozhovorem pro francouzský deník Le Point.

Orbán před summitem potvrdil, že je připraven zmírnit svůj postoj k navrhovanému balíčku na pomoc Ukrajině od Evropské unie. Podmínkou však je, že rozhodnutí o poskytování prostředků bude každý rok přehodnocováno.

„Maďarsko je připraveno podílet se na řešení 27 (členských zemí EU), pokud nám zaručíte, že se každý rok rozhodneme, zda tyto peníze pošleme, nebo ne. A toto každoroční rozhodnutí musí mít stejný právní základ jako dnes: musí být jednomyslné,“ sdělil maďarský premiér.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
„Bohužel, tento postoj je některými zeměmi chápán nebo interpretován jako prostředek každoročního vydírání. Náš postoj je takový, že se nejedná o využívání veta k vydírání, ale o obnovení a zachování jednoty Evropské unie,“ vysvětlil postoj Maďarska Orbán.

Zdůraznil též důležitost okamžitého zahájení mírových jednání na Ukrajině. „Členské země Unie se však přiklánějí k vojenskému řešení a navrhují, aby bylo za čtyři roky poskytnuto 50 miliard eur,“ prohlásil Orbán.

Před dvěma dny deník Financial Times informoval o dokumentu vypracovaném úředníky Evropské unie, v němž Brusel údajně nastínil strategii, která se výslovně zaměřuje na hospodářské slabiny Maďarska, ohrožuje jeho měnu a vede ke „zhroucení důvěry investorů ve snaze poškodit pracovní místa a růst“, pokud Budapešť odmítne zrušit své veto proti pomoci Kyjevu.

V dokumentu bruselského orgánu zastupujícího členské státy jsou uvedeny ekonomické slabiny Maďarska. Patří mezi ně „velmi vysoký deficit veřejných financí“, „velmi vysoká inflace“ a další.

Pokud by Orbán dále blokoval poskytnutí finanční pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině, ostatní vedoucí představitelé EU by měli veřejně přislíbit, že Budapešti trvale zastaví veškeré financování ze strany EU se záměrem vyděsit trhy, uvádí se v dokumentu Bruselu.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26570 lidí
V dokumentu se píše, že „v případě, že (na summitu Evropské rady) 1. února nedojde k dohodě, ostatní hlavy států a vlád by veřejně prohlásily, že vzhledem k nekonstruktivnímu chování maďarského premiéra… si nedovedou představit, že by Budapešti byly poskytnuty finanční prostředky EU“.

Bez těchto prostředků „by finanční trhy a evropské a mezinárodní společnosti mohly mít menší zájem investovat v Maďarsku“, uvádí se v dokumentu. Takový trest „by mohl rychle vyvolat další zvýšení nákladů na financování deficitu veřejných financí a pokles měny", vzhledem k tomu, že „zaměstnanost a růst závisí do značné míry právě na zahraničním financování ze strany Evropské unie“.

V nejnovějším rozhovoru pro francouzský list Orbán potvrdil, že si je jistý, že zpráva od Financial Times je věrohodná. „Pokud Financial Times zveřejní dokument, který podrobně popisuje scénář finanční blokády Maďarska a vydírání vůči nám, můžeme si být jisti, že existuje,“ řekl Orbán.

„Podali jsme kompromisní návrh, na oplátku jsme byli vydírání Bruselem,“ upozornil dnes na informace o údajném dokumentu z dílny bruselských úředníků maďarský premiér na svém účtu na sociální síti X. „Zapomeňte na právní stát, Maďarsko je vydíráno za to, že má vlastní názor na migraci, na válku na Ukrajině a na gender propagandu. Budeme hájit své zájmy,“ napsal Orbán s tím, že Maďarsko se nesmí nechat vydírat.

Vysoce postavený představitel Evropské unie však zprávu –, že by EU zvažovala snížení finančních prostředků pro Maďarsko – popřel.

I přes toto popření svůj souhlas s údajným dokumentem z Bruselu vyjádřil poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa (Piráti). „Orbánovi už ani cent!“ vyjevil pirát Peksa na síti X.

Podle Peksy Maďarsko včele s premiérem Orbánem vydírá Evropu s úmyslem napomáhat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Orbánova vláda už roky opakovaně porušuje ta úplně nejzákladnější pravidla EU, mění Maďarsko v nedemokratický Mordor a během toho dělá vše pro to, aby vydíráním Evropy a vetováním důležitých zákonů napomáhala diktátorovi z Moskvy zničit Ukrajinu,“ vyjádřil svůj názor pirátský europoslanec. „Pokud bude Orbán ve čtvrtek i nadále vetovat pomoc Ukrajině, může přijít o veškeré financování z EU. Evropa se nenechá dál vydírat,“ míní Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Peksa, koupěj si mozek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBill Pilgrim , 31.01.2024 10:39:11
ještě jsem vod nich neslyšel jediné rozumné slovo a to je na člověka, co toho naplácá mraky, dost veliký problém. Nejsou koneckonců jediným bezmozkem v té jejich partaji. U nich by měli obchodníci s orgány vánoce

|  5 |  1

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…