Bude se bránit. Smrad u Fialy ještě nekončí

13.06.2024 14:18 | Zprávy

Policie dnes v Praze před Úřadem vlády zatkla aktivistu Ondřeje Thora, který odmítal opustit svůj „petiční stánek,“ kde už přes rok bojuje za demisi vlády Petra Fialy. Thor odmítal místo opustit i přesto, že celý prostor byl oplocen kvůli rekonstrukci přilehlé zdi Kramářovy vily. Podle Thora stát porušuje jeho občanská a lidská práva.

Bude se bránit. Smrad u Fialy ještě nekončí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ondřej Thor

Aktivista Ondřej Thor více než rok přebývá před Úřadem vlády, kde si loni v květnu založil „petiční stánek“ s tím, že se z místa nehne, dokud vláda Petra Fialy nepodá demisi. Od té doby na místě přibylo několik velkých stanů a aktivista Thor před Strakovou akademií v zásadě „bydlí“.

Snahy o vyklizení prostoru Úřadem vlády i magistrátem Prahy 1 byly neúspěšné zejména kvůli existenci petičního zákona, který umožňuje otevřít petiční stánek na veřejném prostranství. Ve středu ráno byl ale celý prostor oplocen v rámci územního záboru kvůli plánované rekonstrukci zdi u Kramářovy vily podél komunikace, která je prý ve špatném stavu.

Thor i přes to odmítal místo opustit a za plotem zůstal i s desítkou svých příznivců. „Zábor je v kolizi s petičním stánkem. Tato okupační a zkorumpovaná vláda na to nemá právo, jednají prostřednictvím trestně stíhané Prahy 1, která nemá žádné podklady na opravu barokní zdi od památkářů. Prostor neopustím, budu tady do demise a zůstanu zde za jakýchkoliv podmínek,“ prohlásil aktivista, že je to jen další ze snah o jeho vysídlení.

Vedoucí Úřadu vlády Jana Kotalíková pak na síti X propálila, že Thor měl pravdu a celý zábor z důvodu údajné rekonstrukce je jen snahou o jeho vystěhování. „Před časem jsme požádali Technickou správu komunikací hl. m. Prahy o zábor místa pod opěrnou zdí Kramářovy vily. Jsem ráda, že nám bylo rychle vyhověno. Pan Thor byl o rozhodnutí informován a požádán, aby prostor opustil. Snažíme se nicméně o lidský přístup a dali jsme mu čas na vystěhování. Věříme, že tak učiní co nejdříve,“ informovala Kotalíková.

 

 

Thor zůstal i přes opakované výzvy na místě až do čtvrtečního rána, kdy na místo opětovně dorazila policie a tentokrát už aktivistu a dalšího spřízněného muže zatkla a odvezla na stanici.

„Pan Thor i přes naše výzvy odmítal opustit prostor, který je nutný pro zábor na opravu opěrných zdí Kramářovy vily. Požádali jsme tak dnes ráno Policii ČR o součinnost. Pan Thor tak musel prostor před Úřadem vlády opustit. Aktuálně se místo vyklízí, aby postupně mohla začít sanace zdí,“ informoval na síti X Úřad vlády.

 

 

Své stanovisko zveřejnila i policie, podle níž Thor a další muž opakovaně odmítali výzvy k opuštění prostoru. „Policisté opakovaně muže vyzvali, aby své petiční právo vykonávali na jiném místě např. druhá strana ulice, čehož nevyužili a odmítli prostor záboru opustit. Po opakovaných výzvách a neuposlechnutí výzvy k opuštění prostoru policisté zajistili dva muže a předvedli na místně příslušné oddělení policie,“ uvedla policie na síti X.

 

 

Spoluaktivistka Thora Barbora Filipová podle CNN Prima News prohlásila, že Thor se bude proti zatčení a vyvedení z petičního stánku právně bránit. Aktivisté také požadují, aby nebyly zničeny „důležité důkazní materiály,“ které policie při vyklízení prostoru odváží. Policejní mluvčí Richard Hrdina uvedl, že každá z jednotlivých věcí je řádně zaevidována. „Bude to převezeno do skladu, aby se to zajištěným mohlo v pořádku zpět vydat,“ dodal Hrdina.

Lidé na sociálních sítích se mezitím radují, že konečně někdo vyřešil problém se „smrdutým“ stánkem aktivisty Thora.

„Policie poutá recidivistu Ondřeje Thora, co s partou labilních kamarádů, kteří mají problém správně vyjmenovat dny v týdnu, vodil za nos celej stát a dělal ostudu smetištěm před Úřadem vlády. Trvalo to pouhých 392 dní. Slovy tři sta devadesát dva dní,“ směje se jeden z komentujících.

 

 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Grulich byl položen dotaz

Dospělí si budou moci legálně koupit lehké drogy

Ale to přeci mohli vždy nebo myslíte, že třeba alkohol není droga? A proč jinak přistupovat k HHC ale i třeba THC?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, ale teď budou MUSET sanovat, aby nebyli za blbce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 13.06.2024 16:35:33
ale jim to zřejmě nevadí. Bude to stát prachy, je to zbytečné a je tu víc oprav nutných než opěrná zeď Kramářovy vily. Anebo tam budou muset nechat zednické plachty, na což bude mnohem horší pohled, než na petiční stánek Ondřeje Thora. Ovšem nebude to urážet zjemnělého ukrajinského logistika, když půjde do "práce" na vedlejšák, aby nám zas zavařil.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…