Bulvár šel navštívit Němcovou či Schwarzenberga. A nepochodil

08.01.2014 8:52

Zvolení poslanci dostávají měsíčně nemalé peníze na provoz regionálních kanceláří, kde se mají pravidelně každé pondělí setkávat se svými voliči. Bulvární deník Blesk se proto rozhodl otestovat, jak zákonodárci plní tuto povinnost, a namátkově vybral pět kanceláří. Zastihl ovšem pouze jednu poslankyni, po ostatních jako by se zem slehla.

Bulvár šel navštívit Němcovou či Schwarzenberga. A nepochodil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně za ODS Jana Černochová

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

Příspěvek na provoz regionální kanceláře v Praze dosahuje podle zjištění Blesku 27 tisíc korun, v Brně, Ostravě a Plzni 25 tisíc korun a postupně se snižuje až na 9 tisíc v obcích pod tisíc obyvatel. K tomu poslanci dostávají měsíčně sedm tisíc na telefon a internet a 5200 na vybavení kanceláře.

Protože nejde o zrovna malé peníze, obešel Blesk pět namátkově vybraných poslaneckých kanceláří v hlavním městě. Jaké bylo překvapení, když z pěti politiků zastihl jen jednoho. Poslanci jsou přitom podle deníku za komunikaci s voliči placení a mají to černé na bílém.

"Existuje pracovní harmonogram, který schvaluje organizační výbor. V něm jsou pondělky určeny pro práci s voliči, ať už v kancelářích či na mítincích," uvedl pro Blesk mluvčí komory Roman Žamboch.

Černochová nakonec dorazila

Jedinou političkou, kterou se redakci Blesku podařilo zastihnout, byla Jana Černochová (ODS), která má svoji kancelář v pražských Vinohradech. Ani to ale nebylo tak jednoduché. Napoprvé v kanceláři nikdo nebyl, ovšem tabule s úředními hodinami uváděla, že poslankyně a starostka městské části Praha 2 bude k zastižení od dvou hodin odpoledne.

Když se ale deník po druhé hodině vrátil, asistentka informovala o tom, že se hodiny mezitím změnily. "Udělali jsme to kvůli lidem. Kdo má čas se scházet od dvou?" uvedla poslankyně, která nakonec dorazila na třetí hodinu. Nezabydlenou kancelář vysvětlila tím, že se lidé raději scházejí v prostorách sněmovny.

Všichni nepřítomní poslanci mají výmluvu

Tím skončil úspěch Blesku. Zastihnout se nepodařilo Miroslavu Němcovou (ODS), Jiřího Dolejše (KSČM),  Ivana Gabala (KDU-ČSL) ani šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. "Paní Němcová tady byla, teď šla na oběd a pak jede do sněmovny," uvedl asistent poslankyně Miroslavy Němcové. Na otázku, kolik lidí v kanceláři od rána bylo, uvedl, že redakce deníku byla jediná návštěva.

V kanceláři nebyl ani poslanec Jiří Dolejš, Blesku se jej podařilo zastihnout na telefonu. "Pondělky dodržuji pravidelně, je to den, kdy toho nejvíce udělám. Rád se bavím s voliči, dnes o mě nebyl zájem, asi že byli Tři králové," vysvětlil politik, proč se tedy rozhodl jít do sněmovny zkontrolovat svou e-mailovou schránku.

Poslanec Gabal zase uvedl, že úřední hodiny přesunul na pátek odpoledne, jak také následně po upozornění zveřejnil na svých webových stránkách. Za Karla Schwarzenberga s voliči mluví jedna z jeho asistentek. Když někdo trvá na setkání, prý dotyčného s poslancem spojí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…