Bývalému tajemníkovi klubu SPD bylo sděleno obvinění. Kvůli tomu, co řekl, když potkal Michaelu Marksovou

21.02.2018 11:51

Bývalý tajemník poslaneckého klubu SPD Jaroslav Staník má problém. Jeho výroky v klubu Poslanecké sněmovny o Židech, homosexuálech, cikánech a plynu řeší policie a podle aktuálních informací bylo Staníkovi sděleno obvinění.

Bývalému tajemníkovi klubu SPD bylo sděleno obvinění. Kvůli tomu, co řekl, když potkal Michaelu Marksovou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Michaela Marksová v Lidovém domě

Jak uvedl policejní mluvčí, Staník byl obviněn z „podněcování k nenávisti vůči skupině osob, omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy“, za což mu hrozí až tři roky vězení. iDNES.cz prezentoval v titulku jeho provinění jako „zločiny proti lidskosti“.

Trestní oznámení na Staníka podal aktivista Jan Cemper. Důvodem byly jeho výroky ve sněmovním klubu krátce po volbách. Staník seděl v jednom ze sněmovních restauračních zařízení a byl podle všeho opilý. Do klubu v tu chvíli přišla dosluhující ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Mezi ní a Staníkem mělo dojít ke střetu, při kterém ji tajemník klubu SPD nazval „Marksová-Engelsová“ a následně přešel k hodnocení jejího působení na resortu sociálních věcí, zejména k politice menšin. Kritizoval zejména její politiku podpory sexuálních menšin a nakonec měl pronést, že Židi, homosexuálové a cikáni by měli přijít do plynu.

O INCIDENTU VÍCE ZDE

Marksová s celou scénou ze sněmovního klubu vyšla na veřejnost, ačkoliv sama trestní oznámení nepodala, ujal se tohoto kroku aktivista Cemper.

Předseda SPD Tomio Okamura nejprve Staníka hájil a vinu na celé kauze připisoval exministryni Marksové. Nyní podle novinářů dal od Staníka ruce pryč a sdělil, že nemá s SPD nic společného.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…