Česká Mata Hari o ničem nevěděla. Jen ji využili, brání se

29.07.2010 7:14

Vladimíra Odehnalová, devětatřicetiletá majorka, která společně se třemi vysoce postavenými generály figuruje v armádní špionážní aféře, se hájí. Říká, že nevěděla, že se stýká s ruským špionem. Vysvětluje, že si občas zašla s kolegou z branže na večeři nebo na skleničku. Pak dotyčný najednou zmizel a vyšlo najevo, že to byl ruský špion.

Česká Mata Hari o ničem nevěděla. Jen ji využili, brání se

Vladimíra Odehnalová nepopírá to, že se pět let stýkala s kolegou psychologem, ve skutečnosti ruským agentem Robertem Rachardžem, sdělila v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

"Ale čestně prohlašuji, že o pravé identitě doktora Rachardža jsem neměla ani ponětí. Pracoval přece v jiném ozbrojeném resortu, byl odborník s akademickým vzděláním. Kdybych jeho pravou identitu znala, nikdy bych mu nepředstavovala svoje děti," dušuje se žena, která své propuštění z armády po dvaceti letech služby bere jako křivdu.

"Agentovi jsem neřekla žádné důležité informace," ubezpečuje Odehnalová. Natož aby záměrně vyzvídala u svých známých generálů citlivé údaje. A dokládá to jednoduše: "Stále mám platnou bezpečnostní prověrku na stupeň Tajné," zdůrazňuje.

Odešla z armády

Odhalení ruského špiona jí obrátilo život naruby. Musela odejít z armády. Oficiálně svoji úspěšnou kariéru ukončila na vlastní žádost. Šest let předtím dělala náčelnici osobního štábu velitele společných sil.

O pravých důvodech svého odchodu mlčela ještě osm měsíců od odhalení špiona. Nic jiného jí nezbylo, byla pod přísahou mlčenlivosti.


"Odhalením příběhu se mi v podstatě ulevilo, protože pravé důvody vyplavaly na povrch a moji známí se dovtípili, co se vlastně stalo," říká žena.

Nejsem žádná Mata Hari. A manžel mi to věří

Pravdu do té doby nevěděl ani manžel a rodiče. "Moji rodiče se to dověděli z novin, maminka z toho byla v šoku. Manžel mi stoprocentně věří, dobře ví, že nejsem nějaká Mata Hari," naráží na to, že známá francouzská špionka se k citlivým informacím dostávala "přes postel".

Kvůli ní a jejím nevědomým stykům s ruským agentem museli z armády odejít tři vysoce postavení generálové, ji mrzí. Kauza, na jejíž pravé důvody upozornila v úterý MF DNES, stála místo například Josefa Sedláka, který zastupoval zemi na vrchním velitelství NATO a měl našlápnuto na funkci náčelníka generálního štábu, tedy hlavy české armády.

Hlavní aktér Robert Rachardžo utekl pravděpodobně do Moskvy. "Měl české občanství, mluvil plynule česky. Jen jako Čech úplně nevypadal, byl trochu tmavší, měl indonéské kořeny," popisuje Odehnalová špiona.

Agent byl podle ní kultivovaný a příjemný. "Vídali jsme se tak desetkrát ročně, když jsem jela služebně do Prahy," popsala. Rachardžo oklamal i vlastní ženu, když loni zmizel, nechala po něm vyhlásit pátrání. Našel jej až Interpol. V Moskvě.

Nyní je Odehnalová na mateřské dovolené. Tvrdí, že i po jejím skončení se o svoji budoucnost nebojí. Je psycholožka s letitými zkušenostmi a věří, že si práci najde.

Více čtěte zde:
Kvůli české majorce skončili tři generálové
Šedivý: Ruská rozvědka se zbavuje českých generálů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: van

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …