Česká konference rektorů se postavila za turecké akademiky postižené čistkami

20.07.2016 18:35

Česká konference rektorů (ČKR) podpořila dnes turecké akademiky, jichž se dotkly čistky po zmařeném pokusu o vojenský převrat. Situace podle ní ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. Vyjádřila nesouhlas s perzekucí a solidaritu tureckým kolegům. ČKR to uvedla ve svém prohlášení. Vicepremiér pro vědu Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) na svém facebookovém profilu napsal, že se s českými vysokými školami spojí, zda by případně nenašly místo pro některé turecké experty.

Česká konference rektorů se postavila za turecké akademiky postižené čistkami
Foto: hns
Popisek: Pokus o puč v Turecku, ilustrační koláž

Turecké ministerstvo školství propustilo v úterý 15 200 svých zaměstnanců a odebralo licence 21 000 učitelů soukromých škol. Turecká vysokoškolská rada (YÖK) nařídila 1 577 děkanům státních i privátních univerzit, aby podali rezignaci. Dnes zakázala akademikům až do odvolání cestovat do ciziny.

Česká konference rektorů dnes uvedla, že vyjadřuje zásadní nesouhlas s perzekucí, kterou turečtí kolegové z univerzit a vysokých škol zažívají. Jsou podle ní v těžké situaci, která ohrožuje akademické svobody a autonomii škol. Čeští rektoři jim vyjádřili podporu. „Podporujeme jejich úsilí za práva na svobodný život a demokracii,“ uvedla ČKR. Vyzvala „všechny lidi dobré vůle a mravů bez ohledu na jejich vyznání a politický názor“, aby se k jejímu prohlášení připojili.

Vicepremiér Bělobrádek dnes na svém facebookovém profilu napsal, že zkontaktuje české vysoké školy a vědecké instituce, zda by případně nebylo možné nabídnout některým tureckým vědcům a akademikům místo v Česku. ČR by tak mohla získat experty na blízkovýchodní studia i v dalších oborech, míní Bělobrádek. Brání tomu nyní ale zákaz vycestovat z Turecka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…