Český rozhlas našel novináře, který zrovna přijel z řeckého tábora: Šojdrová přišla s dobrým úmyslem, Babiš zapomněl, že mluví o dětech

26.09.2018 21:20

Publicista Thomas Kulidakis v Českém rozhlase nabídl české veřejnosti řecký pohled na spor o padesát válečných sirotků ze Sýrie. Nahlédněte.

Český rozhlas našel novináře, který zrovna přijel z řeckého tábora: Šojdrová přišla s dobrým úmyslem, Babiš zapomněl, že mluví o dětech
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Když se v Česku rozpoutala slovní bitva o přijetí padesáti syrských válečných sirotků z některého z uprchlických táborů, Thomas Kulidakis byl prý zrovna uprostřed vyřizování náležitostí k návštěvě jednoho takového tábora. Dospěl k závěru, že europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) přišla s dobrým úmyslem pomoct dětem. Jen neměla svůj plán promyšlený. Český premiér Andrej Babiš (ANO) této skutečnosti využil a její nápad rozcupoval. „Ve svém nacvičeném postoji ‚ani jednoho migranta‘ evidentně zapomněl, že mluví o dětech,“ napsal Kulidakis.

„Za prvé, v Řecku se podle aktuální statistiky řecké vlády nachází 3 280 nezletilých bez doprovodu. Z nich 430 žije na ulici, 306 je v táborech obklopených dospělými, které vůbec neznají. Podle definice jde o nedospělé, kteří jsou prostě sami. Tudíž nejsou ani se vzdálenými příbuznými, ani s jinými blízkými. Zdali jsou sirotky, to se de iure neposuzuje, protože podle definice to není potřeba,“ pokračoval publicista.

Jde zkrátka o děti, které potřebují pomoc. A Řecku by pomohlo, kdyby alespoň část těchto dětí mohlo přesunout do jiné země, protože v zemi stojí školy i nemocnice, které se o děti starají, ale jsou přetížené. V Jordánsku, Libanonu a v dalších zemích Blízkého východu školy a nemocnice u táborů často nestojí, tam má smysl dětem pomáhat na místě, jak to neustále opakuje předseda vlády Babiš. Ale v Řecku tento nápad v podstatě nic neznamená. V Řecku už školy jsou.

Kulidakis zdůraznil, že o tábory se stará řecká vláda, takže partnerem k jednání pro ni bude jiná vláda, nikoli neziskové organizace, o kterých tak často hovoří Babiš. Partnerem řecké vlády bude právě česká vláda Andreje Babiše, která by si spoluprací s Řeckem mohla vylepšit svůj mezinárodní obraz.

Nezapomínejme, že v době podání žaloby kvůli nenaplnění kvót na Českou republiku dala Evropská komise jasně najevo, že dodatečné převzetí běženců z Itálie a Řecka soudní podání smete ze stolu. Případné převzetí 50 nezletilých bez doprovodu by tedy bylo nejen projevem humanity, ale také naší zemi pomohlo zahraničněpoliticky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…