Chroust, chroust. „A kdo to říká? Vy jste se ptal, tak někoho musíte znát.“ Politik brutálně naložil novináři

22.10.2023 21:00 | Monitoring

Nejen u Kanaďanů se v posledních dnech značně proslavil lídr kanadských konzervativců Pierre Poilievre za to, jak s klidem zvládl rozhovor s novinářem listu Times Chronicle, který mu během jedné z otázek začal tvrdit, že se „vydává na populistickou cestu“ a že jej „spousta lidí“ přirovnává k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi. „Spousta lidí? Jako kteří lidé něco takového řekli?“ zaskočil Poilievre novináře a trval na tom, aby mu je jmenoval. „Vy jste tu otázku položil, takže někoho znát musíte,“ zazní, načež novinář těžko hledá slova, zatímco politik s klidem jí svoje jablko.

Chroust, chroust. „A kdo to říká? Vy jste se ptal, tak někoho musíte znát.“ Politik brutálně naložil novináři
Foto: Repro Twitter @market_a
Popisek: Šéf kanadských konzervativců Pierre Poilievre během rozhovoru

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí
Předseda kanadské Konzervativní strany Pierre Poilievre – který je lídrem současné opozice v zemi a usiluje o post premiéra ve volbách, jež se uskuteční v roce 2025 – se aktuálně v zemi začíná těšit větší oblibě než tamní současný ministerský předseda Justin Trudeau a podle měsíc starého průzkumu agentury Ipsos pro Global News by jej podpořilo 40 procent Kanaďanů, zatímco Trudeau oslovuje již jen 31 procent voličů.

Kromě toho, že se podle tohoto průzkumu Poilievre těší u kanadských voličů větší oblibě než tamní současný premiér, v posledních dnech se jeho jméno rozšířilo i za hranice této severoamerické země, jelikož se mnozí baví, jak si tento opoziční lídr dokázal poradit s nepříjemnými tvrzeními od jednoho z novinářů.

Redaktor listu Times Chronicle Don Urquhart během společného rozhovoru s šéfem kanadských konzervativců započal jednu ze svých otázek s tvrzením, že se „v současnosti vydává populistickou cestou“.

Poilievre něco takového odmítá přejít a zajímá se, co tím má novinář na mysli. „Co to znamená?“ ptá se žurnalisty a mezitím se ještě zahryzne do jablka.

Novinář mu začne vysvětlovat, že má „působit na lidi skrze emocionální úroveň“. „Určitě poměrně často naťukáváte velmi silný ideologický jazyk,“ míní.

„Jaký?“ nenechá se odbýt Poilievre.

„Levicový, víte, ten a taky ten, pravicový,“ odpoví Urquhart, načež mu však Poilievre odpovídá, že o levici nebo pravici nikdy nemluví. „Já na to opravdu nevěřím,“ říká.

Tím to však nekončí. Poté novinář vytáhne ještě silnější tvrzení. „Spousta lidí by řekla, že si prostě berete příklad z Donalda Trumpa,“ říká redaktor Times Chronicle.

„Spousta lidí? Jako kteří lidé něco takového řekli?“ chce vědět Poilievre a mezitím, co zaskočený novinář ze sebe souká odpověď, opět s klidem zakusuje jablko.

„No, jsem si jistý, že spousta Kanaďanů, ale…,“ zazní nakonec z úst žurnalisty, což Poilievremu opětovně nestačí. „Jako kdo?“ pokračuje v otázkách na těžce přemítajícího novináře, jenž nakonec přizná, že si nikoho takového nevybaví. „Nevím kdo, ale…,“ snaží se odejít o své vlastní otázky.

„No, vy jste tu otázku položil, takže někoho znát musíte,“ opáčí mu však pohotově Poilievre.

„Dobře, určitě tam někdo je, ale každopádně smysl této otázky je: Proč by vám Kanaďané měli svěřit svůj hlas, když no… víte, máte nejenom ideologické sklony, pokud jde o to, že si berete příklad z Donalda Trumpa, ale také…,“ chce pokračovat Urquhart, aniž někoho jmenuje.

„O čem to mluvíte? O jaké stránce? O jaké stránce? Můžete mi říct, jaký příklad máte na mysli? Řekněte mi, o jakém příkladu tady pořád dokola mluvíte,“ vyzve na to politik novináře. Přesné odpovědi se však nedočká. „Z hlediska toho, že se věci dost dramaticky otočily, pokud jde o Trudeaua a levici a všechno tohle. Docela na tom hrajete hru. Takže mě to prostě zajímá,“ říká Urquhart.

Poilievre po tomto nechápe, na co je vůbec tázán. „Nevím, na co se ptáte,“ odpovídá, načež mu zaskočený novinář jen řekne, ať na to „zapomene“, a táže se raději, proč by mu měli Kanaďané hodit hlas.

„Zdravý rozum. Pro změnu ve zdravý rozum. Uděláme v této zemi zdravý rozum běžným. V současné vládě totiž zdravý rozum nemáme. Víte, ten chlap vytiskne 600 miliard dolarů a za tři roky zvýší naši peněžní zásobu o 32 procent, což znamená, že nám zásoba peněz roste osmkrát rychleji než ekonomika. Pak není divu, že máme nejhorší inflaci za posledních čtyřicet let,“ odpovídá na to přededa konzervativců s kritikou současného kabinetu Justina Trudeaua.

Následně vysvětlí, v čem by rád udělal změny. „Omezím výdaje a omezím plýtvání, abychom mohli vyrovnat rozpočet, snížit inflaci a úrokové sazby. Chcete být opět schopni splácet hypotéku? Chcete mít na nájem? Pak musíte volit Pierra Poilievra, protože já jsem jediný, kdo má plán se zdravým rozumem, který vrátí kupní sílu vaší výplaty,“ jmenoval Kanaďanům, proč by měli u voleb v roce 2025 volit jeho namísto tamního současného premiéra.

To, jak s klidem dokázal Poilievre ustát nepříjemná tvrzení moderátora, a ještě si mezitím sníst jablko, se stalo během chvíle hitem sociálních sítí a o šéfovi kanadských konzervativců se tak doslechl také podnikatel a vynálezce Elon Musk, který přiznává, že o politikovi sice nikdy předtím neslyšel, ale tímto rozhovorem si jej získal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úplně stejni, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.10.2023 7:54:42
tuponi jsou i novináři a moderátoři tady,,Kladou otázky které často nedávají smysl, desetkrát na to samé když tázaný neřekne to co chtějí slyšet, skáčou do řeči ale hostům z koalice podlézají,,Pravda je pro ně sprostý slovo,, Lžou víc než politici,,

|  8 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …