Chvilka dusna. Kalousek o Bursíkovi a založení TOP 09

11.12.2023 9:24 | Monitoring

V sobotu proběhla v pražské Lucerně akce na počest Karla Schwarzenberga. V jednu chvíli se na pódium dostal Martin Bursík, někdejší předseda Zelených, který popsal, proč lákal knížete do vlády Mirka Topolánka. Prý chtěl mít po boku někoho zkušeného, až se u Zelených přihlásí radikálové. Poté dostal slovo Miroslav Kalousek a konstatoval, že Schwarzenberg byl především politik a nikoli aktivista, což naráželo u Zelených. I proto prý vznikla TOP 09. Kalousek navíc zabodoval tím, že chtěl po knížeti, aby se stal jeho šéfem.

Chvilka dusna. Kalousek o Bursíkovi a založení TOP 09
Foto: Screen YouTube Bold TV
Popisek: Miroslav Kalousek v Lucerně

V sobotu v poledne řekli Karlu Schwarzenbergovi sbohem lidé na Pražském hradě. V podvečer poté ještě proběhla vzpomínková akce v pražské Lucerně nazvaná Karel žije dál, na které promluvili mimo jiní i přátele a známí pana knížete.

Někdejší předseda Zelených Martin Bursík prozradil, jak Schwarzenberga lákal do vlády Mirka Topolánka. Prý chtěl mít po svém boku nějakého zkušeného politika, neboť prý tušil, že se u Zelených dříve či později přihlásí o slovo fundamentalisté a radikálové, kteří zde vyvolají napětí.

„Mám v sobě pořád takový pocit, že po listopadu 1989 jsme nedostatečně využili lidi, kteří byli nuceni odejít do emigrace. Buď byli vypuzeni, nebo prostě utekli před režimem. Takže tam už najdete tu spojku, proč Karel Schwarzenberg a později Jan Švejnar. Takže tímhle mě napadl Karel Schwarzenberg. Tušil jsem, že Zelení, to bude veliká divočina. Předpokládal jsem, že tam bude hodně radikálů, fundamentalistů a dříve, nebo později to napětí vznikne. Takže jsem taky stál o to mít vedle sebe v politice nějakého sparingpartnera, který by byl moudrý a rozumný a zkušený. A napadl mě Karel. Ani jsem v tu chvíli neřešil, jestli je v ODA,“ začal vyprávět v Lucerně.

„Šel jsem za Karlem a já jsem mu jako lesníkovi a hospodskému první nabídl Ministerstvo zemědělství a on mi řekl, že kdyby ode mě dostal motorovou pilu a svolení odřezat všechna ta chapadla těch vlivů, tak že by do toho šel. To já jsem mu samozřejmě nemohl dát. Takže jsme řekli, že zkusíme Ministerstvo zahraničí. I když jsme byli malá strana. Měli jsme šest poslanců. Ale ten volební systém byl nefér, měli jsme mít 12 poslanců,“ pokračoval Bursík.

Bursík to pak probral s Topolánkem a Topolánek na to kývl.

Jen měl prý jedinou podmínku, že se sejdou Topolánek, Schwarzenberg, Bursík a jeden euroskeptický poslanec, který při tomto setkání vytáhl větu, že Schwarzenberg nemluví pořádně česky a k tomu navíc žil v emigraci.

„A Karel tam tak seděl, poslouchal to a odvětil: „Na tyhle argumenty je náš rod od dob, kdy je povinnou četbou F. L. Věk, zvyklý.“

V jistou chvíli se část Zelených postavila proti Bursíkovi, poslanecký klub se mu prakticky rozpadl pod rukama a další osud vlády ODS, lidovců a Zelených byl nejistý.

Dnes už Bursík nevede Zelené, nýbrž LES neboli Liberálně-ekologickou stranu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dožil se krásného věku!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 11.12.2023 10:13:12
Ale do Čech pro obyčejné lidi nic nepřinesl, jen si odnesl majetek a o to především šlo! Jinak by se k češství nehlásil. Z článku: musíme dál třímat ten prapor schwarzenberské svobody. máte namysli focení se Thacim obviněného z válečných zločinů? Nebo z Albrighotvou pro níž zabití 500 000 dětí nic neznamenalo? Nebo uznání Kosova i přesto, že poslanecká sněmovna byla proti? Nebo odpuštění dotací Kalouskem v krizi? To jsou ty pravé schwarzenberské hodnoty??

|  7 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…