Co když už není žádné lůžko, zajímal se Lutonský z ČT. Odpověď překvapila

29.11.2021 20:16 | Ze sítí

„Co se vlastně fakticky děje s pacientem, když už prostě není žádné lůžko?“ Tuto otázku položil František Lutonský z ČT na twitteru. A dostal odpověď. Prý by dostali nejlepší možnou péči. Lékaři se dle novináře Vojtěcha Gibiše nechtějí dostat do situace, kdy by věděli, že by někdo měl být na JIP, ale nebylo místo. „Někteří mi říkali: Ať si tu triáž sem přijedou rozhodnout ti politici, kteří by to dopustili až do takového stadia,“ tlumočil od zdravotníků.

Co když už není žádné lůžko, zajímal se Lutonský z ČT. Odpověď překvapila
Foto: Nemjc.cz/
Popisek: Boxy na oddělení JIP/ ilustrační foto

Zástupce šéfredaktora zpravodajství položil otázku, co v nemocnicích lékaři dělají, když jsou všechna lůžka pro covid pozitivní pacienty zaplněna.

Odpovědi se mu dostalo například od autora knihy pandemie, novináře Vojtěcha Gibiše, který pro svou knihu zjišťoval totéž od pracovníků na ARO a JIP. „Dostali by  nejlepší možnou dostupnou péči. Denně rozhodují, koho do IP přijmout a koho, kdo z ní bude benefitovat a pro koho by byla spíše prodlužováním utrpení. I to je leckdy těžké.

Shodli se, že by se nechtěli dostat do situace, kdy by byli přesvědčeni, že by ten člověk z IP benefitoval, ale on by mu ji nemohl poskytnout. Někteří mi říkali: Ať si tu triáž sem přijedou rozhodnout ty politici, kteří by to dopustili až do takového stadia.“

Další odpověď dorazila od Terezy Harmatové, která podle svých slov vypomáhala v nemocnici. „Tam, kde jsem vypomáhala, tak ho dali na urgentní příjem a tam čekal, dokud nějaký nebylo. Byla tam část jen pro covid pozitivní. Když už ani v té vyhrazené části místo nebylo, tak ho dali přes zelenou část na izolaci, což je jen oddělená místnost dveřma. A otevírají se další oddělení,“ uvedla.

„Ve FN KV se fakt v tomhle snažili. Záchranáři říkali, že když je odmítnou v Motole, že nemají místo, a dalších, tak na Vinohradech nikdy. Ono se taky často zjistilo, že je covid pozitivní až na vyšetření. Pak se snažilo najít místo. Zelená zóna podle mě ale prakticky neexistuje,“ doplnila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…