Covid v Česku: Desetkrát víc nakažených, než se uvádí, zní odhad

07.10.2020 14:02

Otevřený dopis lékařů vládě, Parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize dále přibývá na síle, nyní už svůj podpis připojilo 55 tisíc signatářů. Právě ohledně této petice se střetl její signatář docent Roman Šmucler s Milanem Kubkem, prezidentem České lékařské komory v Českém rozhlasu. Kubek prohlásil petici za jeden z nejhloupějších textů, který se pohybuje médii. Oba vytahovali čísla. Ovšem každý jiná. Šmucler informoval, že podle amerických a rakouských dat se testy zjistí jen 10 % nakažených.

Covid v Česku: Desetkrát víc nakažených, než se uvádí, zní odhad
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Šmucler uvedl, že se k petici připojil na předávání cen Neuron, kde se sešel výkvět české vědy. „Zdá se mi dobrý ten duch, tedy neděsit lidi více, než je nutné. Je to onemocnění, které má smrtnost 1,5 promile podle Světové zdravotnické organizace. Prodělalo to 750 milionů lidí na zeměkouli,“ zdůvodňoval šéf stomatologické komory. „Nepodceňujeme to, chceme zachránit každého jednoho člověka, ale nestačí jen: Ušijte si roušky, a to je celé. Musíme pro lidi dělat víc. Chceme pro ně dělat víc, ne míň. To je myslím nepochopení té věci,“ dodal.

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí

Kubek s těmito čísly nesouhlasil, WHO prý říká něco jiného, než Šmucler tvrdí. Smrtnost se údajně pohybuje kolem jednoho procenta. „Kdybych to chtěl přirovnat k chřipce, se kterou se často srovnává, tak chřipku u nás ročně prodělá tak milion lidí, tak by to znamenalo, že na chřipku by u nás zemřelo deset tisíc lidí. V průměru ale v souvislosti s chřipkou nám umírá přibližně 500 lidí,“ řekl a z toho vyvodil, že covid je dvacetkrát závažnější než chřipka. Doplnil, že vychází z dat publikovaných v zemích EU, z českých dat i ze zkušeností lékařů.

„Vadí mi ale to, že se říká s určitým despektem, že nemoc ohrožuje pouze staré a nemocné,“ vymezil se Kubek a zmínil petici, která je podle něho „jeden z nejhloupějších textů, který se v současnosti mediálním prostorem pohybuje“. Upozornil, že koronavirus zanechává potenciálně trvalé následky na plicích a srdci, zda jsou následky trvalé ovšem vzhledem k tomu, že infekce probíhá teprve krátce, není známo. „Zlehčovat protiepidemická opatření je neskutečná hloupost a nezodpovědnost,“ prohlásil.

Šmucler pro změnu nesouhlasil s Kubkovými daty. „Jenom k té smrtnosti – 0,67 je multicentrická studie z jara, což je zákon pro nás vědce, pak 2,7 promile jsou Rakušané do léta,“ namítl a odmítl také, že by opatření zlehčovali. Připomenul, že Česko má podle statistik 80 000 tisíc nakažených (za celý průběh nemoci) a necelých 800 mrtvých. (Dle posledních dat je ovšem celkový počet 90 tisíc a mrtvých 794 – pozn. red). Z 80 000 nakažených je 800 jedním procentem. Ovšem Šmucler podotkl, že podle zkušeností americké CDC (americká vládní organizace bojující proti infekčním onemocněním – pozn. red.) a dalších se testy zachytí pouhá desetina těch, kteří covid chytí nebo prodělají. „Takže to je přesně jedno promile. Česká republika je na tom velmi dobře a není o čem diskutovat,“ shrnul.

Poukázal na to, že ministerstvo zdravotnictví selhává v prevenci. Např. že neinformuje mladé lidi v rizikové skupině, že v ní jsou. „Neničme 95 procent národa, kterého se to svým způsobem netýká, ale soustřeďme se na to, že zachráníme co nejvíc lidí,“ apeluje šéf zubařů. Podle něho částka, která se spotřebuje na testy na covid bude ve zdravotnictví chybět jinde. „Jeden PCR test, který je zbytečný, stojí 1400 korun. To je částka, kterou má zdravotní pojišťovna na celoroční stomatologickou péči. Sto tisíc zbytečných testů je, že do budoucna se může stát, pokud nepřijdou větší peníze od státu, že Olomouc bude bez péče,“ přiblížil finanční reálie.

Pokud jde o ohrožené, Šmucler tvrdí, že do této skupiny spadá 200 tisíc lidí a už měli mít dávno předepsané respirátory. „Oni ani nevědí, kde si je mají koupit. Nevědí, že jsou riziková skupina,“ stěžoval si.

S tím, že by se lidé bez příznaků neměli testovat, Kubek nesouhlasil. Namítl, že stále může jít o bezpříznakové přenašeče nebo o lidi v inkubační době, kteří mohou nakazit někoho dalšího právě z ohrožených skupin. Požadavek, aby se bezpříznakoví lidé netestovali označil za nesmysl. „Naopak všichni říkají, že je třeba testovat, testovat a testovat. Investovat peníze do testů je lepší než potom někomu vyplácet dávky,“ mínil.

„Představa, že pustíme infekci volně a že tady budeme mít statisíce nakažených, desítky tisíc pacientů v nemocnicích a denně nám budou umírat stovky lidí a ekonomika nám bude šlapat, tak taková představa je naprosto nesmyslná. Vedla by pouze k tomu, že se ekonomika živelně zastaví, zkolabuje, a to by teprve byla katastrofa,“ varoval prezident Lékařské komory. I na roušky se dostalo. Kubek měl problém s tvrzením, že dlouhodobé nošení roušky neprospívá zdraví, podle něho plošné nošení roušek v uzavřených prostorách nikomu neškodí. „Například je jasně prokázáno, že plošné nošení roušek na jaře velice rychle ukončilo tu chřipkovou sezonu,“ prohlásil.

Šmucler ještě upozornil, že podle rakouské infektologické společnosti je až 90 procent testů klinicky irelevantních, protože lidé v nich vyjdou jako pozitivní, i když nemoc už mají za sebou. „Takže my často do karantény zavřeme malé množství lidí, kteří možná teprve budou infekční, ale obrovské množství již uzdravených lidí,“ shrnul.

Závěrem Kubek vyzval, aby lidé dodržovali veškerá protiepidemická opatření a doporučení, aby se řídili třemi R a také zdravým rozumem. „A aby ignorovali nesmyslné rady...“ dodal. Naopak Šmucler vyzval k tomu, aby lidé věřili české medicíně a nestrašili se scénáři z Milána nebo New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…